Ambiciozni plan za drveni neboder u Tokiju

19.02.2018. | Adam Williams | New Atlas

Visina drvenih kula u svetu je u današnje vreme u porastu, ali japanska firma koja posluje u oblasti drvne industrije i stanogradnje Sumitomo Forestry bi mogla da sruši sve aktuelne rekorde ako realizuje ambiciozan plan koji se odnosi na izgradnju veoma visokog („supertall“) nebodera u Tokiju. Konstrukcija od drveta bi bila visoka 350m i kula bi bila pravi podvig za drvnu industriju.

Ako se realizuje izgradnja, neboder pod imenim „W350“ će obuhvatati  455.000m² spratnog prostora. Kula će se prostirati na 70 spratova u okviru kojih će se nalaziti stanovi, hotel,  poslovne prostorije i maloprodaja. Krov i fasada će biti prekriveni zelenilom.

Slika 1. „W350“ (foto: Sumitomo Forestry)

Sudeći prema firmi Sumitomo Forestry, zgrada će uglavnom biti izgrađena od drvene građe, ali će imati i podršku u vidu čelične konstrukcije kako bi se osiguralo da može izdržati zemljotrese i jake vetrove.

„Planirana konstrukcija će biti napravljena od 90% drvenih materijala - hibridne drvene građe i čelične konstrukcije", kažu iz firme. „Koristiće se cevna konstrukcija koja će biti ojačana kosnicima napravljenim u kombinaciji drveta i čelika.“

Slika 2. „W350“ (foto: Sumitomo Forestry)

Najudaljenija strana je projektovana sa balkonima koji se nastavljaju na sve četiri strane zgrade. Balkonski deo daje zgradi prostor u kome ljudi mogu da uživaju u svežem vazduhu, bogatom prirodnom okruženju i sunčevim zracima koji se probijaju kroz lišće. Zelenilo spaja prizemlje sa gornjim spratovima i povezano je duž balkonskog dela odakle se pruža pogled na biodiverzitet u urbanoj sredini."

Kako kažu iz firme Sumitomo Forestry, ukupni troškovi izgradnje „W350“ procenjuju se na oko 600 milijardi jena (oko 5,6 milijardi dolara). Projekat nije planiran sve do 2041. godine, kada će biti 350. rođendan firme Sumitomo (odatle i simbolična visina), i do kada se iz firme nadaju da će tehnološki napredovati izgradnja visokih drvenih konstrukcija ali i da će dalja istraživanja pomoći u smanjenju troškova.

Slika 3. „W350“ (foto: Sumitomo Forestry)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...