PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Svetska industrija stakla - nekoliko polaznih tačaka za dalju pretragu interneta

22.10.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Domaća industrija stakla ne može da odgovori na zahteve savremene arhitekture i projektanti su često u prilici da biraju među ponudom trgovaca na našem tržištu. U tom slučaju, uvek je dobro pogledati šta se to događa u svetu, dokle se stiglo na ovom polju industrije, koje su to vrste ovog materijala dostupne arhitektima širom sveta, zbog ličnog obrazovanja i informisanosti.

Zato vam predstavljamo nekoliko sajtova od kojih možete krenuti u dalju pretragu interneta, doći do proizvođača i svetskih sajmova stakla za primenu u arhitekturi, nabaviti kataloge, videti nove ideje u tehnologiji proizvodnje, obrade i primene stakla u arhitekturi.

NGA i Window&Door

Nacionalno udruženje stakla – NGA (National Glass Association) je najveće udruženje industrije stakla u SAD i okuplja proizvođače, distributere i korisnike iz raznih delatnosti: arhitektura i građevinarstvo, autoindustrija, proizvodnja stolarije... NGA okuplja skoro 3.000 aktera u vezi sa staklom (više o ovoj organizaciji možete pogledati na sajtu www.glass.org).

U sklopu NGA nalazi se i stručni časopis Window & Door, posvećen stolariji. Časopis izlazi 11 puta godišnje i u njemu su predstavljene novine na polju tehnologije stakla, zakonski propisi, komentari stručnjaka na aktuelne teme, itd.

Časopis Window & Door ima i svoj sajt (www.windowanddoor.com) na kome možete pronaći veliki broj stručnih članaka, vesti, saveta za profesionalce koji su povezani sa industrijom stakla...

Sajt je organizovan u nekoliko lako preglednih celina:

  • strategije i prakse
  • dizajn i performanse
  • tržište i trendovi
  • proizvodi
  • novosti
  • diskusija
  • ostalo.

Kompanija Architectural Glass

Architectural Glass je specijalizovana kompanija koja nudi stakla u građevinarstvu. Već pola veka svoj proizvodni program prilagođavaju zahtevima arhitekata i dizajnerima enterijera. Sa preko 35.000m² skladišnog prostora u SAD, Architectural Glass predstavlja jednog od najvećih dobavljača stakla u svetu. Zalihe su obezbeđene poslovanjem sa preko 20 staklara širom sveta, od kojih neke izrađuju specijalne proizvode na čiju distribuciju kompanija ima ekskluzivno pravo.

Na sajtu kompanije Architectural Glass (www.architecturalglass.com) možete naručiti katalog uzoraka koji se sastoji od 63 komada stakla, po ceni od 55 dolara (bez poštarine).

Bendheim – 80 godina proizvodnje stakla

Kompanija Bendheim, Passaic, Nju Džerzi, SAD, proizvodi stakla od 1927. godine, i danas ovu porodičnu firmu vodi već treća generacija vlasnika. Stakla za arhitektonske objekte zauzimaju veoma važno mesto u delatnosti kompanije a ponuda stakala za arhitekturu izdvojena je u posebno preduzeće. Danas u njihovoj ponudi možete birati između više od 2.000 varijeteta stakala. Proizvodni program podeljen je u preko 15 tipova stakala za upotrebu u arhitekturi i enterijeru (www.bendheim.com). Na sajtu možete napraviti porudžbinu jednog od kataloga uzoraka, zavisno od interesovanja.

Sajmovi

Glasstec, Dizeldorf, Nemačka (www.glasstec.de) - Glasstec je najveći evropski sajam industrije stakla, i svakako jedan od nekolicine sajmova te vrste i tog kalibra u svetu. Preko 1.300 izlagača predstavlja se publici u Dizeldorfu na preko 73.000m² neto izložbene površine. Oko 55.000 posetilaca, od kojih oko 58% dolazi izvan Nemačke, okuplja se na ovom sajmu da upozna sve što se dogodilo u industriji i primeni stakla za prethodnih dve godine. Naredna izložba stakla u dizeldorfu je od 28. septembra do 1. oktobra 2010. godine.

Architectural Glass, Kijev, Ukrajina - Architectural Glass je specijalizovana međunarodna izložba stakla u arhitekturi i građevinarrstvu, proizvodnje stakla, mašina za proizvodnju, sirovina i preteće opreme. Ovo je najveći trgovinski sajam u Ukrajini i istočnoj Evropi i jedan od najvećih evropskih sajmova transparentnih materijala i pratećih usluga. Sajam prate brojni seminari, konferencije i internacionalni kongres Arhitektonsko staklo: proizvodnja i primena.

Architectural Glass je deo kompanije koja organizuje mnoge međunarodne izložbe Primus Exibitions Group (www.theprimus.com), a naredna izložba biće 26-28. januara 2010. godine (http://www.theprimus.com/en/architectural-glass-2010).

Još neki od sajmova:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;