Najviši stambeni toranj na svetu

17.09.2009. | YU Build

Tračak svetlosti za građevinarstvo u Dubaiju se pojavio kada su objavljeni izvođači radova za najveći stambeni toranj na svetu koji će stići do nebeskih visina za samo dve godine.

Pentominium, koji je dizajnirao izvršni direktor Aedasa Andrew Bomberg, trenutno je šesta najveća zgrada u izgradnji i njen vrh još uvek nije obuhvaćen u statističkim podacima Saveta za visoke zgrade i urbane sredine - CTBUH.

Trident International Holdings je sarađivao sa velikim igračima kako bi se obezbedio vrhunski luksuz. Banket soba, dnevni boravak na vrhu, opservatorija, poslovni centar pa čak i prostor za pušenje, koji će sponzorisati Davidoff kompanija, će biti na raspolaganju svima koji budu želeli da posete hotel u zgradi.

Kula je visoka 516m, imaće 116.200m2, ali ono što čini dizajn intrigantnim je odnos visine i širine – ovo je ekstremno „tanak“ objekat. U kompaniji Aedas kažu da je oblik rezultat izazova „gustina naseljenosti/blizina susednim zgradama i ekstremnog pritiska okoline u Dubaiju“.

U cilju rešavanja ovog problema, zgrada se deli na dva dela – jedan koja ima balkone i vertikalni sloj stakla kako bi se ublažili sunčevi zraci i drugi koji ide ka nebu sa baštama i stanovima koji se nalaze preko celog sprata pojedinačno (na prostoru od 600m2) čime se razbija gustina naseljenosti i nudi privatnost stanarima.

Ceo tekst na sajtu Yu Build.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...