IZOLACIJA-468X60-BANNER

Njujork osniva gradsku laboratoriju za testiranje betona nakon otkrivanja falsifikata u ovoj oblasti

08.09.2009. | Niki May Young | WAN

Robert LiMandri, komesar za zgrade u Njujorku, objavio je da će na 82 zgrade biti testiran kvalitet betona nakon što je laboratorija Testwell optužena za falsifikovanje izveštaja o kvalitetu betona za nekoliko velikih projekata u tom gradu: Freedom Tower (novi Svetski trgovinski centar - na fotografiji, izgradnja temelja), stadion Jenkija, terminal Jet Blue, i brojnih drugih.

Njihova licenca je pod suspenzijom, a istraga utvrđuje i odgovornost još jedne privatne laboratorije - Stallone Testing Laboratories.

Optužba za Testwell poljuljala je poverenje u preko 100 objekata u Njujorku. Tokom istrage 82 objekta će biti ponovno ispitana. Istovremeno LiMandri izneo je novi program DOB-a (Department of Buildings - Odeljenje za zgrade) kako bi povećao pouzdanost testiranja zgrada u gradu. Ovaj plan podrazumeva laboratoriju u vlasništvu grada Njujorka i stvaranje nove kancelarije u okviru DOB-a - Concrete Unit.

Očekuje se da će nova Gradska laboratorija biti otvorena već početkom januara. Njom će upravljati Gradska služba za projektovanje i građenje (Department of Design and Construction - DDC), i nudiće svoje usluge svim Službama kojima je to potrebno. U Njujorku licencu za testiranje betona trenutno ima 35 firmi, pa će ova laboratorija moći i da prati njihov rad.

- Testiranje betona je ključna stavka u vezi sa betonom, i ono treba da potvrdi snagu i kvalitet materijala koji se ugrađuje - kaže LiMandri - Međutim, dosadašnja praksa testiranja betona ozbiljno je dovedena u pitanje, i ova nova laboratorija, kao i nove mere (Concrete Unitre-testing protocol), predstavljaju tri značajne mere kada je u pitanju pouzdanost testova betona, tj. da li njegov stvarni njegov kvalitet odgovara onom koji je predviđen projektom.

DOB je odbio Testwell-ov zahtev za obnovu licence, ali je Vrhovni sud države Njujork ovo poništio. Sada se DOB žali na tu odluku.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;