INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

O uređenju stana - osnovne greške prilikom uređenja enterijera

04.09.2009. | Mladen Bogićević | Katalog NAMEŠTAJ

Ukoliko u svom stambenom prostoru nemate bar po dva komada od svake prostorije, to jest: dve dnevne sobe, dve spavaće za sebe i po dve dečije za svako dete, četiri kupatila, dve kuhinje i dve trpezarije, onda je najbolje da se prilikom uređenja sopstvenog prostora i sami pozabavite ovom temom na pravi način.

To znači da ne treba sve odluke da prepustite dizajnerima, enterijeristima ili arhitektima, kao ni sopstvenim željama kratkog daha koje ste naprasno dobili prilikom pregledanja časopisa sa lepim fotografijama.

Vaš stan je vaš stan, vi ćete ga održavati i dopunjavati, i najvažnije, u njemu živeti, pa u skladu sa tim i treba da ga oblikujete kako se kasnije vi ne biste morali oblikovati prema njemu.

Čak i kada ste angažovali profesionalca da uredi vaš stambeni prostor, i sebi i njemu ćete mnogo pomoći ako objektivno sagledate sopstvene potrebe i prema njima pristupite ovom važnom poslu.

Ako laže koza...

Kada gledate fotografije lepih kupatila, lepih dnevnih soba, lepih trpezarija ili predsoblja, i kada poželite da živite u jednom tako lepom prostoru, prvo šta treba da uradite (a potpuno je besplatno) - zamislite sebe da zaista živite u njemu...

Zamislite da uđete u kuću i udobno se smestite na svoju sofu, i zatim dobro pogledajte fotografiju dnevne sobe u časopisu i potražite na njoj daljinski upravljač da uključite TV ili muziku. Onda pokušajte da pronađete telefon da pozovete prijatelja, ili ukućane, da čujete kada se vraćaju kući... Retko će na fotografiji biti daljinskog i telefona, a neće biti ni ključeva i torbice koje ste spustili na sto, neće biti naočara ni novina koje poželite da pročitate... Neće biti najveći deo onih stvari koje su vama zaista potrebne da imate svoj komfor i svoju dnevnu sobu.

Ili... zamislite sebe da svaki put, nakon pranja ruku, suvom krpom brišete postolje za sapun, kapljice koje su isprskale ogledalo i česmu, i na kraju naravno - brišete suvom krpom i sam sapun... jer ne postoji drugi način da živite u kupatilu koje izgleda kao ono sa fotografija. Da li želite da radite sve ovo nekoliko puta dnevno ili želite da se bavite nekim drugim stvarima?

Sledeći korak jeste da isti ovaj postupak ponovite uživo prilikom izbora nameštaja. U salonima nameštaja, ili kod nekog u gostima, možete zastati i pogledati šta vam se dopalo a šta ne, šta odgovara vašem načinu življenja a šta ne. Setite se čije je kupatilo delovalo uredno i pokušajte da razmislite da li je tako samo zato što se svakodnevno održava ili je razlog nešto drugo.

Setite se čiji stočić u dnevnoj nije izgledao pretrpan kao vaš pa ćete se možda setiti da je bilo i pomoćnih stočića ili mesto za novine i sitnice ispod gornje ploče stola. Setite se gde vam je prijalo osvetljenje a gde ste imali utisak mračnog prostora ili da ste bili osvetljeni kao na pozornici. Svako od ovih iskustava, kada ga oživite, može vam pomoći da dođete do prave formule za uređenje vašeg ličnog prostora.

Najlošiji izbor je onaj kojim nameravate da promenite svoj način življenja jer se to nikada neće dogoditi. Koliko puta ste čuli sebe kako kažete: sada imamo novi tepih, molim da se svi izuvate?

Ukoliko ovo nije bila praksa i pre u vašem stanu, ili ukoliko niste u stanju da insistirate kod gostiju da se izuvaju i da budete sigurni da njima to neće smetati, onda nemojte ni pokušavati nasilno uvoditi promene u svoj život izborom nameštaja. I sami ćete ubrzo zaboraviti na sopstvena pravila kada shvatite da ona narušavaju vaš komfor. Uostalom, nameštaj je ipak tu da služi vama.

Iskrenost i što objektivniji stav najbolji su put ka prostoru koji odgovara samo vama. To što ste navikli da peškire ili bade-mantile držite okačene na kupatilskim vratima, da papuče i nekoliko pari obuće ne ostavljate svaki put u ormarić, da na trpezarijskom stolu držite začine, čačkalice ili salvete ne mora da znači da ste neuredni ili lenji. Ukoliko nemate nameru da svakodnevno nekoliko minuta posvećujete ovim sitnicama, onda nemojte ni pokušavati.

Vaš stan ne treba da vam nameće obaveze već da vas odmori od njih. Kada njegovom uređenju pristupite sa tim saznanjem, biće vam daleko lakše da zadržite svoj komfor a da pritom ne pretvorite prostor u brlog – dobro organizovan prostor i nameštaj izabran po vašoj meri mogu da nađu pravu meru urednosti i udobnosti.

U kratkim skicama ovde smo se pozabavili pojedinim smernicama detaljima uređenja prostora. Oni najpre treba da vam služe kao uvod u priču, i kao primeri na koji način treba da razmišljate, jer, nijedno pravilo nije kruće od vaših navika, a prostor se njima može prilagoditi...

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

Goran 12.07.2011 21.46.08

Najzad jedan realan tekst,svaka cast

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;