PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osvetljenje - živeti komforno pod veštačkim svetlom

09.06.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom nekih perioda u godini, provedemo više od 30% vremena pod veštačkim osvetljenjem. Samo zato bi vredelo truda da se više pozabavimo osvetljenjem. Pored toga, rasveta učestvuje i u ukrašavanju prostora u kome boravimo.  Najbolje je u jednom prostoru kombinovati više vrsta osvetljenja.

Osvetljenje dnevne sobe

Vrste osvetljenja

1. Direktno osvetljenje
Izvor svetlosti je upravljen direktno na određeni predmet ili mesto koje treba osveliti. To je npr slučaj kod spot lampe iznad slike ili lampe na radnom stolu. Ta vrsta osvetljenja je jaka i stvara igru senki. Što je više udaljeno, veća površina je osvetljena i manji je intenzitet osvetljenja.

2. Indirektno osvetljenje
Ono ne osvetljava određenu tačku već stvara atmosferu. Tu je svetlost usmerena ka površini kao što je zid ili plafon koja ga odbija nazad. Treba izbegavati da ta površina bude previše sjajna (ogledalo ili lakirana slika npr) pošto  će osvetljenje postati zaslepljujuće. Ovakav tip rasvete prave zidne ili podne lampe usmerene ka plafonu.

3. Difuzno osvetljenje
Ovo osvetljenje je osenčeno nekim difuzerom kao što je nepolirano staklo, papir ili pergament, ne zaslepljuje i čak se može direktno gledati. Njegova svetlosna moć najčešće nije suviše jaka, te je ono pre svega dekorativno. Veći broj svetlosnih predmeta ostvarenih u kreativnim oblicima i materijalima emituju veoma blage svetlosne zrake i spadaju u dekoraciju prostora. Jedna prednost: nelomljivi su.

4. Mešano osvetljenje
Istovremeno direktno i indirektno... Koristi se, dakle, svuda pomalo. Takav je slučaj sa visilicama, lusterima ili podnim lampama otvorenim na vrhu koji direktno osvetljavaju zonu iznad koje su postavljeni, ali takođe reflektuju svetlost o plafon stvarajući indirektno
osvetljenje.

Koju vrstu rasvete odabrati

Opšti saveti

Osvetljenje ne treba nikad da zaslepi. Treba voditi računa da se ne stvaraju nepotrebne i neprijatne senke. Izvor svetlosti postavljen direktno iznad ili malo ispred mesta za sedenje stvara neprijatne senke kad se osoba koja tu sedne nagne napred. Treba ga postaviti skroz napred (zid radnog stola, centar trpezarijskog) ili sa strane. Izbegavajte, takođe, rasvetu upravljenu na naslone stolica.

Uvek prvo isprobajte sve varijante koje vam padnu napamet, proverite da li zaslepljuju i kakve se senke prave pre nego što fiksirate izvor svetlosti za to mesto.

Izvori svetlosti od peskiranog stakla čine harmoničan spoj sa hladnim koloritom. Nasuprot tome, tople boje su istaknute inkadescentnim osvetljenjem slabijeg intenziteta.

Osvetljenje dnevne sobe

Ovde se razgovara, čita, sluša muzika, gleda TV program... toliko aktivnosti koje traže sasvim različito osvetljenje! Povećaćemo zato broj tačaka osvetljenja koje ćemo upotrebljavati prema trenutnoj aktivnosti: podne lampe (od kojih jedna treba da bude na 2m od televizora), lampa postavljena na niski stočić, svetlosni predmeti i zidne lampe stvoriće dovoljno potrebne svetlosti, a mnoštvo izvora svetlosti na različitim mestima čine ambijent prijatnijim. Izaberite lampe sa regulatorom osvetljenja. Tako ćete moći da prilagodite potrebnu količinu svetlosti atmosferi koju želite da stvorite u tom momentu. Spot lampe upravljene ka slici, dekorativnom predmetu, polici ili biljci učestvuju u dekoraciji prostorije.

Rasveta - luster

Osvetljenje trpezarije

Trebalo bi da se vidi šta je u tanjirima ali i da se oko svake osobe za stolom stvori prijatan ambijent. Visilica (ili dve, ako je sto dug), postavljena iznad stola, dobro će odigrati tu ulogu. Odaberite sijalice koje emituju „prirodnu svetlost" kako ne bi došlo do promene boje jela i pića.

Osvetljenje spavaće sobe

Atmosfera koju ovde stvara svetlost treba, naravno, da bude nežna i opuštajuća. Zidne lampe, lampe sa abažurom, lampa postavljena na komadni nameštaj omogućiće vam da prilagodite svetlo svom raspoloženju. Ne treba zaboraviti da to treba dopuniti direktnim, individualnim osvetljenjem iznad kreveta kao što su spot lampe koje će omogućiti čitanje bez remećenja sna druge osobe u krevetu.

Osvetljenje kuhinje

Opšte osvetljenje, osvetljenje koje stvara luster ili fluorescentna šipka na plafonu, izvešće kuhinju iz senke i obasjati kuhinjske elemente i njihovu unutrašnjost. Spot lampe ili reglettes fluorescentne lepše su od ranije često korišćenih fluo cevi. One će dobro osvetliti prostor za kuvanje, za rad i sudoperu i time olakšati rad. Ako se u kuhinji i obeduje, jedna visilica iznad stola učiniće da se ukućani za stolom osećaju prijatnije.

Osvetljenje kupatila

Zamislite samo zaslepljujuću svetlost u rano jutro i shvatićete da je blago svetlo u kupatilu sasvim dobrodošlo. Opšte osvetljenje treba da bude difuzno. Plafonjerka ili halogena svetiljka niskog intenziteta će dobro osvetliti prostor, a ne će ometati kretanje osoba u kupatilu. Što se usmerenog osvetljenja tiče, svetlo oko ogledala ne sme da menja boju onome što osvetljava. Izaberite svetlosne tube sa dve strane ili dve simetrično postavljene sijalice. Takođe, ogledalo može biti okruženo spot lampama na taj način uokvirujući lice osobe koja se ogleda.

Osvetljenje stepeništa

Da biste bili sasvim sigurni, mora biti odlično osvetljeno. Zidne lape su odlične za njihovo osvetljavanje ili po jedna plafonjera na svakom odmorištu. Ako je vaš prostor opremljen moderno, odlučite se za male LED sijalice koje se ugrađuju u stepenice.

Osvetljenje hodnika i antrea

Naravno, prekidač mora biti odmah na dohvat ruke čim se otvore ulazna vrata. Zidna ili lampa postavljena na komad nameštaja daće veoma lep efekat. Ako postoji slika u predsoblju, spot lampa će je lepo naglasiti. Ovo je prostorija gde treba, više nego inače, razmišljati o upotrebi ekonomičnih sijalica jer je ovo prostorija gde najčešće zaboravimo da ih ugasimo.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;