Nova zgrada američke ambasade u Londonu

27.12.2017. | Adam Williams | New Atlas

Nedavno je završena izgradnja hi-tech zgrade američke ambasade u Londonu. Na projektu vrednom milijardu dolara koji je u formi velike zastakljene kocke podržane stubovima radilo se sedam godina. Zgrada je veoma efikasna i sadrži sistem za reciklažu kišnice i solarne panele, a planirano je da dobije i LEED Platinum i BREEAM Outstanding sertifikate za zelenu gradnju.

Slika 1. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Američku ambasadu u Londonu projektovala je firma Kieran Timberlake. Zgrada sadrži 48.128 kvadratnih metara i visoka je 65m i ima 12 spratova. Njena zastakljena fasada je delimično prekrivena transparentnim plastičnom folijom (etilen tetrafluoroetilen), koja je oblikovana tako da smanjuje sunčevu toplotu i odsjaj, zadržavajući pogled ka Temzi i dozvoljavajući prirodnom svetlu da prodre u unutrašnjost.

Slika 2. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Transparentan dizajn je odabran kako bi simbolizovao transparentnost i otvorenost američke politike.

Slika 3. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

„Stejt department je predvideo da nova ambasada služi kao centar u zemlji sa kojom Amerika ima najduže i najcenjenije odnose", objašnjavaju iz firme Kieran Timberlake. „Takođe se težilo postavljanju nove paradigme u dizajnu ambasade predstavljanjem ideala američke vlade - davanje prioriteta transparentnosti, otvorenosti i jednakosti iskoristivši najbolje iz američke arhitekture, inženjeringa, tehnologije, umetnosti i kulture".

Slika 4. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Postoje tri ulaza u ambasadu. Konzularni ulaz je za posetioce koji traže pasoše i vize, glavni ulaz je za osoblje i posetioce, a najmanji je servisni.

Unutrašnjost karakteriše više zatvorenih vrtova koje bi trebalo da predstavljaju pejzaže u Americi, dok je raspored kancelarija fleksibilan.  Izloženo je puno savremenih umetničkih dela britanskih i američkih umetnika , u cilju proslavljanja zajedničke kulture sa obe strane Atlantika.

Slika 5. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Održiva tehnologija je prilično široka i uključuje kontrolisanje osvetljenja, efikasnu ventilaciju, solarne panele na krovu i toplotne pumpe koje energiju crpe iz zemlje i koriste konzistentnu temperaturu zemlje kako bi grejanje i hlađenje zgrade učinile efikasnijim.

Slika 6. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Sistem za prikupljanje i ponovno korišćenje kišnice koristi se za ispiranje toaleta, navodnjavanje ambijentalnih vrtova i jezerca. Vodovodne instalacije su ugrađene tako da je napravljen ekološki vredan pejzaž.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...