INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova zgrada američke ambasade u Londonu

27.12.2017. | Adam Williams | New Atlas

Nedavno je završena izgradnja hi-tech zgrade američke ambasade u Londonu. Na projektu vrednom milijardu dolara koji je u formi velike zastakljene kocke podržane stubovima radilo se sedam godina. Zgrada je veoma efikasna i sadrži sistem za reciklažu kišnice i solarne panele, a planirano je da dobije i LEED Platinum i BREEAM Outstanding sertifikate za zelenu gradnju.

Slika 1. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Američku ambasadu u Londonu projektovala je firma Kieran Timberlake. Zgrada sadrži 48.128 kvadratnih metara i visoka je 65m i ima 12 spratova. Njena zastakljena fasada je delimično prekrivena transparentnim plastičnom folijom (etilen tetrafluoroetilen), koja je oblikovana tako da smanjuje sunčevu toplotu i odsjaj, zadržavajući pogled ka Temzi i dozvoljavajući prirodnom svetlu da prodre u unutrašnjost.

Slika 2. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Transparentan dizajn je odabran kako bi simbolizovao transparentnost i otvorenost američke politike.

Slika 3. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

„Stejt department je predvideo da nova ambasada služi kao centar u zemlji sa kojom Amerika ima najduže i najcenjenije odnose", objašnjavaju iz firme Kieran Timberlake. „Takođe se težilo postavljanju nove paradigme u dizajnu ambasade predstavljanjem ideala američke vlade - davanje prioriteta transparentnosti, otvorenosti i jednakosti iskoristivši najbolje iz američke arhitekture, inženjeringa, tehnologije, umetnosti i kulture".

Slika 4. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Postoje tri ulaza u ambasadu. Konzularni ulaz je za posetioce koji traže pasoše i vize, glavni ulaz je za osoblje i posetioce, a najmanji je servisni.

Unutrašnjost karakteriše više zatvorenih vrtova koje bi trebalo da predstavljaju pejzaže u Americi, dok je raspored kancelarija fleksibilan.  Izloženo je puno savremenih umetničkih dela britanskih i američkih umetnika , u cilju proslavljanja zajedničke kulture sa obe strane Atlantika.

Slika 5. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Održiva tehnologija je prilično široka i uključuje kontrolisanje osvetljenja, efikasnu ventilaciju, solarne panele na krovu i toplotne pumpe koje energiju crpe iz zemlje i koriste konzistentnu temperaturu zemlje kako bi grejanje i hlađenje zgrade učinile efikasnijim.

Slika 6. Američka ambasada u Londonu (foto: Richard Bryant/arcaidimages.com)

Sistem za prikupljanje i ponovno korišćenje kišnice koristi se za ispiranje toaleta, navodnjavanje ambijentalnih vrtova i jezerca. Vodovodne instalacije su ugrađene tako da je napravljen ekološki vredan pejzaž.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;