INFONET-468X60-BANNER

Konstruktor - kako do modernih logističkih objekata?

13.12.2017. | eKapija

Konstruktor konsalting je jedna od vodećih kompanija u Srbiji u oblasti građevinskog inženjeringa, gradnje industrijskih objekata, logističkih hala, retail parkova, modernih poslovnih zgrada i stambenih kompleksa. Preduzeće radi po sistemu „ključ u ruke" - pružajući potpunu uslugu investitorima, od definisanja koncepcije objekta, celovitog projektovanja, do realizacije svih neophodnih dozvola i izvođenja radova.

O izgradnji logističkih objekata prof.dr Srđan Kisin, sa Katedre za konstrukcije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i jedan od osnivača Konstruktora rekao je nešto više u svom intervjuu koji je dao za eKapiju. Između ostalog, vodi i projektantski tim za konstrukciju skladišta.

Slika 1. Logistički centar Proteam u Dobanovcima

O tehničkim rešenjima i opremanju skladišta razgovor je vođen sa prof. dr Nenadom Kosanićem, sa Katedre za mehanizaciju Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji u Konstruktoru vodi tim koji definiše rešenja tehnologije rada skladišta.

Profesore Kisin, kakva su iskustva kompanije Konstruktor kada su logistički centri u pitanju?

SK: Kompanija Konstruktor je kadrovski i tehnički kompetentna da za investitora izvede najsloženije logističke hale, različitih namena i veličine. Inženjerski i konsultantski tim, sastavljen od preko 50 inženjera, kontinuirano prati sve nove trendove koji se dešavaju u sferi gradnje i tehnologije logističkih centara. Polazna tačka Konstruktora je da viziju nekog investitora, kako treba da izgleda neki objekat, pretvorimo u delo.

Slika 2. Profesor Kisin sa studentima na gradilištu

Zašto je važno to što možete ponuditi projektantske i konsultantske usluge?

SK: Uvek se prvo polazi od rešenja vezanih za tehnologiju koja će biti primenjena u nekom skladištu, iz koje proizilaze konstruktivna rešenja samog objekta, kao i prilaznih saobraćajnica. Svaki drugačiji put po pravilu prouzrokuje produženje rokova i povećanje troškova, što uvek želimo da izbegnemo. Ponekad smo u prilici da najdobronamernije sugerišemo korekcije u samom projektu i pronađemo najracionalnije rešenje u izvođenju, pri čemu se funkcionalnost objekta ne sme dovesti u pitanje. Time nas investitori prepoznaju kao projektantsko-izvođačku kuću koja može da im uštedi ogroman novac u procesu investiranja, čak i do 20% vrednosti investicije, ali i da objekat izgradi u najkraćem mogućem roku.

Slika 3. Proizvodno - skladišni objekat CG Foods Europe u Rumi

Objasnite nam koncept „design and build" koji primenjujete.

SK: Ključna kompetentnost Konstruktora je potpuna primena koncepta "design and build", to jest koncepta projektovanja i izgradnje, gde nas investitori angažuju od početka do završetka projekta. Taj koncept kod nas je počeo da se primenjuje nedavno, a uslov je da firma bude veoma jaka i projektantski i izvođački, što Konstruktor jeste. Građevinske firme u Srbiji su uglavnom ili projektantske ili izvođačke, što investitora stavlja u nezahvalnu poziciju arbitra u slučaju bilo kog oblika neusaglašenosti tokom realizacije projekta. Ukoliko investitor angažuje jednu firmu kao što je Konstruktor, onda ima jednog sagovornika koji je odgovoran za ceo proces projektovanja i izgradnje.

Profesore Kosaniću, na koji način se definišu tehnološka rešenja u skladištu?

NK: Naš tim rešava kompletno tehnološko rešenje skladišta, skladišno-distributivnih i logističkih sistema. Prema osnovnim ulaznim promenljivim korisnika (karakteristikama robe, potrebnim skladišnim kapacitetima, intenzitetima obrta artikala, intenzitetima ulaza i izlaza robe, obima prikupljanja porudžbina, specifičnim zahtevima za skladištenjem, itd), određuju se optimalna tehnologija skladištenja, odnosno, definišu procesi obavljanja skladišnih i transportnih operacija u svim podsistemima.

Slika 4. Logistički objekat Kalman 2 u Šimanovcima

Šta još predložena tehnologija rada skladišta definiše?

NK: Predložena tehnologija rada definiše i potrebne površine podsistema, intenzitete glavnih tokova materijala, potrebne skladišne kapacitete, layout celokupnog sistema, tehničke karakteristike stabilne skladišne opreme, tehničke karakteristike i potreban broj pretovarnih mesta, tehničke karakteristike i potreban broj transportnih uređaja prekidnog dejstva (mobilne skladišne opreme) i ostale logističke opreme, specifikaciju opreme i radne snage, kao i projektni zadatak za eventualnu izradu softvera za skladišno poslovanje.

Na šta se obraća posebna pažnja?

NK: Kompletno tehnološko rešenje definiše i sve projektne zahteve za izgradnju objekata i ulazne parametre za rešenje spoljašnjeg saobraćaja. Posebna pažnja pri izradi tehnoloških rešenja, posvećuje se optimizaciji tokova materijala, postizanju najviše efikasnosti sistema i minimizaciji troškova intralogistike.

Slika 5. Logistički centar IPB u Krnješevcima

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;