Prva biološka kuća izgrađena od poljoprivrednog otpada

30.11.2017. | Nick Lavars | New Atlas

Što se tiče održivih ili bioloških građevinskih materijala, čini se da su stabljike paradajza i morska trava nešto slabiji od ostalih. Ali tim koji stoji iza projekta biološke kuće pokazuje šta je moguće kada se primene inovativno razmišljanje i napredne tehnike „upcycling“ - ponovne upotrebe već korišćenih materijala uz njihovo unapređenje.

Slika 1. „Biological House“ (foto: Kebony)

Biološku kuću stvorio je multidisciplinarni tim u čijem sastavu je bilo više od 40 partnera, uključujući projektantsku firmu Een TIl Een iz Kopenhagena, firmu za održivu arhitekturu GXN, kompaniju za obradu drveta Kebony i Ministarstvo životne sredine Danske.

Slika 2. „Biological House“ (foto: Kebony)

Najpre se GXN udružio sa partnerima iz danskog poljoprivrednog sektora kako bi sakupljali biomaterijale koji se inače koriste za dobijanje energije - trava, slama, stabljike paradajza i morska trava. Ovi biomaterijali su zatim kombinovani u kompozitne kako bi se maksimalno povećala njihova čvrstoća i pritiskom formirali u ploče za oblaganje.

Slika 3. Biomaterijal za gradnju (foto: Kebony)

Kebony je zatim tretirao ovao meko drvo uz pomoć toplote i tečnosti na bazi biološkog materijala. Ovo je zatim polimeriizovalo ćelijske zidove drvenastog materijala, uzrokujući da preuzme osobine tropskog tvrdog drveta uz prijatno bogatu braon boju, koja razvija srebrno-sivu patinu nakon izlaganja suncu i kiši. Karakteristike ovih ploča je testirao Danski tehnološki institut, i sudeći po njihovoj snazi, one su pomogle u formiranju konstrukcije koja odgovara čvrstoj standardnoj kući.

Slika 4. Biomaterijal za gradnju (foto: Kebony)

„Zvuči kao naučna fantastika, da se može izgraditi kuća, od materijala poput stabljika paradajza, slame i morskih trava, koja je jednako izdržljiva kao i standardni objekti a uz to je ekološka i poštuje pravila u prirodi", rekla je danska ministarla za životnu sredini Kirsten Brosbøl. „Međutim, biološka kuća pokazuje da je to moguće, ovde i sada. Zahvalna sam na tome, jer dobijamo upotrebnu vrednost materijala koji bi inače završilo u postrojenjima za proizvodnju energije."

Slika 5. Piljevina (foto: Kebony)

„Biological House“ poništava emisiju ugljenika koja bi proizašla iz sagorevanja materijala koji se koriste za njenu gradnju. Postavlja se na sistem učvršćen šrafovima pre nego ne temelj od betona, koji je ozloglašeni kada je u pitanu emisija ugljenika. Povrh svega toga, kuća je projektovana da bude modularna, što znači da se može prilagoditi potrebama kupca, biti brzo sklopljena i zatim rastavljena bez ostavljanja tragova.

Slika 6. „Biological House“ (foto: Kebony)

„Biological House“ je ove nedelje otvorila svoja vrata za javnost, i prva će biti izgrađena u „Biotopeu“ u danskom gradu Middlefart, u okviru izložbenog parka za održivu gradnju.

Slika 7. „Biological House“ (foto: Kebony)

„Ovo je bio dug projekat, i svi smo učili tokom njegovog planiranja i izgradnje", rekao je Kim Christofte, izvršni direktor kompanije Een til Een. „Bilo nam je zadovoljstvo da gledmo kako je tim pronalazio toliko pametnih rešenja za probleme na koje su nailazili u toku realizacije i mi smo oduševljeni što konačno otvaramo vrata ove jedinstvene kuće za javnost."

Slika 8. „Biological House“ (foto: Kebony)

Slika 9. „Biological House“ (foto: Kebony)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...