INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Spektakularno „zeleno srce“ u Singapuru

10.11.2017. | Alyn Griffiths | Dezeen

Vijugave drvene staze koje prelaze preko terasastog vrta sa 700 zasađenih stabala karakterišu kulu koja će se naći u „Marina Bay“ u Singapuru. Ova oaza zelenila će se nalaziti u samom srcu projekta koji potpisuju firma Ingenhoven Architects i firma koja se bavi pejzažnom arhitekturom Gustafson Porter + Bowman.

Projekat „Marina One“ je delo nemačkog studija Ingenhoven Architects i lokalne firme A61. Osmišljen je kao planina pokrivena biljkama, koja se sastoji od četiri visokospratna bloka zgrada raspoređenih oko centralnog vrta koje je projektovao londonski studio Gustafson Porter + Bowman.

Slika 1. „Marina One“ (foto: Ingenhoven Architects) H G Esch

Kompleks, koji treba da bude otvoren krajem 2017. godine, nalazi se u singapurskoj finansijskoj četvrti „Marina Bay“ na prostoru od 360 hektara obnovljenje zemlje na obali na kojoj su takođe smeštene „Marina Bay Sands“ kule legendarnog Moše Safdija, kao i ogroman tropski park „Gardens by the Bay“.

U okviru kula se nalaze poslovne prostorije, stambene jedinice i maloprodajni prostori koji su smešteni oko otvorenog prostora pod nazivom „Green Heart". Ovaj prostor arhitekte opisuju kao „najveću javnu zelenu površinu u okviru „Marina Bay Central Business District““.

Slika 2. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Dok spoljne kote zgrade koje karakterišu kockasti geometrijski oblici dostižu vrhunac u isturenim otvorenim okvirima, unutrašnje „fluidne“ površine su obložene talasastim otvorima koji se protežu skroz do centralnog dvorišta.

Kako dolaze do nižih nivoa, otvori se udaljavaju od unutrašnjeg uzvišenja i formiraju ivice terase koje primaju preko 350 vrsta drveća i biljaka i prostiru se na površini od 37.000m².

Slika 3. „Marina One“ (foto: Ingenhoven Architects)

„Inspisiran azijskim terasastim pirinčanim poljima, zeleni centar formiraju četiri kule sa svojim višespratnim trodimenzionalnim vrtovima. Ovi vrtovi odražavaju raznolikost tropske flore i stvaraju novo stanište", rekle su arhitekte.

Projektni tim je takođe predložio da se pejzažnom arhitekturom uključi i oponaša prirodna konfiguracija kišne šume, sa promenama klime na različitim nivoima koji se ogledaju u sadnji biljaka.

Slika 4. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Zeleni prostor doprinosi poboljšanju mikroklime u srcu kompleksa, dok okolni „organski“ zidovi poboljšavaju prirodnu ventilaciju.

Najniži nivo vrta sadrži staze koje povezuju kule, kao i direktni put kroz centralni prostor koji prelazi preko jezerca.

Slika 5. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Stanovnici, zaposleni i posetioci imaju pristup restoranima, kafićima, maloprodajnim područjima, fitnes centru, bazenu, supermarketu i delu gde su smešteni objekti za obedovanje koji se nalazi u okviru otvorenih terasa oko vrta.

Drvene staze i kameni pločnici sa bronzanim tonovima upotrebljeni za otvore i unutrašnje prostore dopunjuju prirodni izgled vrta.

Slika 6. „Marina One“ (foto: H G Esch)

Vizualizacija planiranih vrtova je prikazana u javnosti 2015. godine, kada je projektni tim tvrdio da je ovaj prostor sa zasadima „projektovan da stvori inspirativni i multifunkcionalni urbani prostor u Singapuru gde će svi uživati."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;