Neboder sa fasadom u kojoj se reflektuje grad - ali naopako

26.09.2017. | Rich Haridy | New Atlas

Najnoviji predlog projektne firme MAD Architects je „Mirage“. Ovaj projekat ušao je u uži izbor na međunarodnom konkursu za rešenje redizajna 59-spratnog „Tour Montparnasse“, nebodera koji je izgrađen u Parizu još 1973. godine. Projekat „Mirage“ predlaže da se fasada pokrije crnim monolitom sa konkavnim ogledalima kako bi se stvorila refleksija ili „naopaki“ odraz grada.

Slika 1. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Neboder koji predstavlja orijentir i upada u gradski horizont je već godinama izvor rasprave, a neki su ga nazvali i „ožiljkom Pariza". MAD-ov koncept redizajniranja pokriva celu zgradu sa reflektujućim staklenim panelima postavljenim pod određenim uglom, pretvarajući neboder u ogromno konkavno ogledalo.

Slika 2. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Dobijeni efekat okreće grad naopako, što u suštini stvara iluziju da Pariz lebdi u vazduhu. Koncept je uključio i Ajfelov toranj. Tačnije, može se videti ogromna refleksija ove konstrukcije u fasadi nebodera.

Slika 3. Refleksija (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„U trenutku kada je izgrađen „Montparnasse Tower“ predstavljao je ponos i dostignuće svog vremena. Čovek je uz pomoć tehnologije i energije stvorio ovaj tiranski spomenik", kaže glavni arhitekta iz MAD-a, Ma Yansong.

Slika 4. „Mirage“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Ovaj neboder ističe se u odnosu na druge građevine u Parizu. Mi danas ne možemo srušiti ovu zgradu jer nas veže istorija za nju, ali možemo uspostaviti novu perspektivu za preispitivanje i razmišljanje o tome kako čovečanstvo može da koegzistira i sarađuje sa kulom i njenim okruženjem. Trebamo joj dati smisao kako bi nam prirasla srcu."

Slika 1. „Nouvelle AOM“ (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.newatlas.com)

Nažalost, ova zgrada nije završila na konačnoj listi tj. nije ušla u najuži izbor od sedam projekata. Pobednički projekat koji je predstavio konzorcijum sastavljen od tri kompanije nazvan „Nouvelle AOM“, bio je konzervativniji. Ovo rešenje je takođe impresivno i predlaže zeleni pojas na fasadi.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...