Kuće kao proizvođači električne energije

01.09.2017. | Nicole Jewell | Inhabitat

Eksperimentalno okruženje u Velikoj Britaniji ima misiju da pokaže da pametni dizajn može napraviti veliku razliku kada je u pitanju energetska efikasnost. Šesnaest kuća u Neathu, Vels će biti opremljene najsavremenijom tehnologijom koja će im omogućiti da generišu i čuvaju dovoljno čiste energije za zadovoljenje 100% svojih potreba za električnom energijom. Celo susedstvo će biti povezano u cilju opsluživanja jedne autonomne jedinice koja će da proizvodi čistu energiju.

Program „zgrade kao elektrane" predstavlja saradnju između Specific energetskog inovacionog centra koji je smešten na Univerzitetu Svonsi u Velsu i Pobl Group, koja je zadužena za socijalno stanovanje. Projekat će testirati mogućnost zamene lokalnih elektrana sa autonomnim energetski-proizvodnim četvrtima.

Slika 1. Projekat inovativnih kuća (foto: Pobl Group, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Inovativni projekat će upotrebiti postojeće tehnologije za dobijanje čiste energije kako bi se stvorila velika, ekonomična zajednica koja proizvodi energiju. Projekat će obuhvatiti 16 kuća, uključujući dvosobne i trosobne kuće, ali i jednosobne. Raspored će maksimizirati količinu solarne energije koju mogu generisati solarni krovovi i kolektori, koja će se deliti između kuća. Zajedničko skladište će zadržati višak električne energije koja će se dalje distribuirati kućama ili se koristiti za punjenje električnih automobila.

Različite tehnologije će učiniti kuće izuzetno efikasnim. Na primer, svaka kuća će biti obavijena perforiranim čeličnim omotačem koji će stvoriti džep vrućeg vazduha kada ga sunce zagreje. Ovaj vazduh će se distribuirati kroz kuće kako bi se ugrejale.

Slika 2. Projekat inovativnih kuća (foto: Pobl Group, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Elfed Roberts, vođa projekata u okviru Pobl Group, pozdravio je pilot program za pružanje energetski efikasnog stambenog prostora u cilju ispunjavanja zahteva urbanih stanova. „Projekat bi nam po prvi put omogućio demonstriranje prednosti koje najnovije tehnologije mogu doneti kada je u pitanju razvoj pristupačnih stambenih naselja. Projektom bi se takođe drastično smanjio i broj onih koji ne mogu da priušte korišćenje električne energije ali bi se smanjila i emisija ugljenika. Cilj nam je da kuće budu prijatne za život ali i da generišu većinu svojih energetskih potreba od krovnih i zidnih obloga, što umanjuje račune za struju stanarima."

Ako pilot program bude bio uspešan, sledeći korak je izgradnja još 1.200 energetski pozitivnih kuća u oblasti Swansea Bay City Deal.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...