Zgrada sa rešetkastim omotačem koji optimizuje prirodnu ventilaciju i svetlost

30.08.2017. | WAN

Ova zgrada, koju je projektovala firma Urko Sánchez Architects, sastoji se od 14 stanova i nalazi se u delu Mombase u Keniji koji se naziva „Tudor Creek“. Vizija arhitekata je išla u pravcu da se stanovnicima obezbede koristi koje proističu iz otvorenosti, kontakta sa prirodom i integracije neposrednog okruženja u svaki privatni dom.

Zgrada se nalazi na istočnoj obali Kenije, u Mombasi koji je drugi po veličini grad u ovoj državi. Multikulturalni i strateški centar poznat po trgovačkim i stručnim zanatlijama, karakteriše tropska klima i zemljište ispresecano vodenim površinama.

Slika 1. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Tudor se nalazi na „Creek“ obali, koja je povlašćena lokacija i nalazi se na severnom delu ostrva na kome je smeštena Mombasa. Sa bujnom vegetacijom i spokojnim komšilukom, projekat se „prirodno“ uklopio u ovo okruženje.

Arhitekte su blisko sarađivale sa klijentom kako bi stvorili zgradu sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, prilagođavajući se prirodnom nagibu zemlje i korišćenjem lokalno dostupnih materijala i znanja.

Slika 2. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Zahtevi i ograničenja projekta:

  • Povećati količinu zelenila i unutar i izvan stanova, naročito na terasama i balkonima.
  • Da bude u skladu sa ekologijom.
  • Da se primenjuje prirodno provetravanje prostorija: pasivno hlađenje.
  • Da prostorije budu dobro osvetljene – izazov: da svetlost dolazi bez sunčeve toplote.
  • Da se omogući prikupljanje kišnice, usled nedostatka vode.
  • Da se obezbedi solarno zagrevanje vode zbog uštede energije.
  • Da u izradi budu korišćeni lokalni, dugovečni materijali.
  • Da se osigura privatnost zbog blizine puta i komšija koji su na susednim parcelama. Sa jedne strane se nalazi zgrada sa stanovima a sa druge privatna kuća, pa postoji rizik od razvoja i širenja stambenog prostora u neposrednoj blizini. Ovo je bio pokretač za kreiranje „filtera“.

Slika 3. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Prema rečima arhitekata: „Tudor Apartments“ je projekat koji se ponosi svojom inovativnom arhitekturom, ističući vezu sa istorijom Mombase jer je inspiraciju dobio iz bogate svahili tradicije. Ovaj razvojni projekat posvećen je usklađivanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Mombase.

„Predlogom je definisana izgradnja 14 stanova, koji pružaju panoramski pogled na pritoku koja oduzima dah. Zgradu karakterišu inovacije u arhitekturi i ne liči ni na jednu drugu. Korišćeni su proizvodi najvišeg standarda kvaliteta pa stanovi obezbeđuju luksuzni, savremeni način života i poštovanje prirodnog i lokalnog nasleđa.“

Slika 4. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Nagib parcele i njegov uski oblik usmerili su nas u pravcu minimiziranja njihovog „uticaja“ na samu zgradu. Strm pad prema zalivu, u donjem delu parcele, „sačuvan“ je sa tri različite i jedinstvene „patio“ jedinice (jedinice sa unutrašnjim dvorištem), koje prelaze jedna u drugu. Ventilacija je omogućena kroz prozračne drvene letve koje su okrenute ka vodi. Jedinice su dostupne preko bočnih stepenica koje se spuštaju prema vodi, prolazeći kroz integrisanu teretanu na dnu i stižu do „beskonačnog“ bazena. Udaljenost od komšija i puta daje zgradi dobru lokaciju, odnosno ukazuje na njeno prisustvo ali ne prenapadno. Zgrada obavijena svojim zaštitnim omotačem se podiže ka putu, ima pogled na vodenu površinu i prelep penthaus na vrhu."

Arhitekte su nastavile: „U toku razvoja projekta pažnja je bila usmerena i na mangrove i ostala stabla koja su ostala netaknuta na licu mesta. Osim toga, prirodna pasivna ventilacija je bila glavna tema u toku projektovanja. U stanovima postoji mogućnost unakrsne ventilacije sa mora, kroz terase koje su u senci, do unutrašnjosti, preko integrisanih drvenih rešetki i dalje kroz omotač koji ih okružuje.

Slika 5. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„U zasebnim jedinicama sa donje strane omogućena je dvostruka ventilacija: drvene rešetke omogućavaju cirkulaciju vazduha sa mora preko enterijera i unutrašnjeg dvorišta, dok dve nadograđene rešetke omogućavaju ventilaciju kako za kuću, tako i za spušteni tavan, kako bi se izbegao prenos toplote od sunca ka gornjim terasama. Štaviše, vegetacija se nalazi i na „patiosima“ i na terasama, pružajući svežinu i zelenilo.

„U odsustvu dovoljne povezanosti sa kanalizacionim sistemom, integrisali smo bio-digestor za tretiranje korišćene vode pre nego se ona pusti u prirodu, odnosno u vodotok. Osim toga, kišnica koja se prikuplja obezbeđuje vodu za zalivanje bašte."

Slika 6. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Projektovali smo omotač „mucharabiah“ nakon studije vezane za različite tradicionalne šablone. Ovaj omotač služi da obezbedi privatnost u odnosu na okolinu, a istovremeno filtrira prirodno svetlo koje smo želeli za stanove. Ovaj omotač je obavijen oko zgrade, izuzev severne fasade koja je slobodna i na kojoj se nalaze terase okrenute ka moru gde se u potpunosti može uživati.

„Štaviše, omotač je u potpunosti konstruisan zahvaljujući inženjerskom timu. Novina je što je u Keniji takav omotač bilo moguće konstruisati zahvaljujući domaćim i inostranim inženjerima koji rade ručno, a radnici na čeliku su na licu mesta savršeno obavljali radove na savijanju bez pristupa bilo kojoj tehnologiji.

Slika 7. „Tudor Apartments“ (foto: Javier Callejas, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Ovaj omotač takođe preusmerava tendenciju lokalnog stanovništva da stavlja rešetke na svoje prozore, postavljajući sebi granice i filtere na taj način. Ponekad je to direktna granica sa unutrašnjim prostorijama, a ovde je omotač koji  je filter sunčeve svetlosti i toplote, udvostručen unutrašnjim ručno izrađenim roletnama od drveta. Na taj način se „razbijaju“ velika količina svetlosti i toplota koje dospevaju u unutrašnjost."

„Pored belog maltera koji je korišćen u završnoj obradi, korišćena je i „mtomo“ tehnika obrade, tehnika koralnog kamena sa ostrva Lamu koja pomaže u zadržavanju toplotnih kapaciteta zahvaljujući poroznosti kamena korala. Drvenarija je realizovana u potpunosti zahvaljujući izuzetnom ručnom rezbarenju lokalnih umetnika iz Mombase i sa ostrva Lamu. Štaviše, zanatlije su proizvele na samom mestu podove od teraca za „patio“ jedinice."

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...