INFONET-468X60-BANNER

Škola u Kopenhagenu obložena sa 12000 solarnih panela

23.08.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Skandinavska firma CF Møller je projektovala školu na obali Kopenhagena, koja je skoro potpuno obložena plavim solarnim panelima koji sijaju poput šljokica na sunčevoj svetlosti. CF Møller je projektovao „Copenhagen International School“ u Nordhavnu, luci koja je trenutno u fazi rekonstrukcije a nalazi se u glavnom gradu.

Hiljade solarnih panela obavija naslagane blokove koji čine zgradu škole. Paneli na fasadi su nagnuti u suprotnim smerovima kako bi reflektovali svetlost na različite načine i na taj način stvarali pikselizovani šablon na eksterijeru u plavim nijansama koji kao da se uranja u vodu ispred.

Slika 1. „Copenhagen International School“ (foto: Adam Mørk, preuzeto sa www.dezeen.com)

Panela ima toliko da se njima podmiruju zahtevi za 50% struje koju koristi škola.

„Jedinstvena fasada zgrade škole obuhvaćena je sa 12.000 solarnih panela, gde je svaki pojedinačno nagnut kako bi se napravio efekat sličan onom koji daju šljokice. Preko ovih panela će škola obezbediti polovinu potrebne električne energije zahtevane na godišnjem nivou", navodi se u saopštenju kompanije.

„Solarne ćelije će oblagati ukupnu površinu od 6.048 kvadratnih metara, što će školu činiti jednom od najvećih solarnih elektrana u Danskoj."

Slika 2. „Copenhagen International School“ (foto: Adam Mørk, preuzeto sa www.dezeen.com)

Školu će činiti četiri kule različitih veličina - od pet do sedam spratova i smeštaće 1200 učenika. Svaka od njih zadovoljava jednu od četiri različite faze Međunarodne mature (Internacionalne Baccalaureate) i uključuje učenike starosti od 3 do 19 godina.

Na nižim novoima kula nalaziće se školski hol i ostale zajedničke prostorije. Tu će biti smeštena biblioteka i prostor za izvođenje performansa, trpezarija, tribune i sportska dvorana sa velikim prozorima koji gledaju ka vodi.

Slika 3. „Copenhagen International School“ (foto: Adam Mørk, preuzeto sa www.dezeen.com)

Igralište je postavljeno na krov prizemlja kako bi se moglo uživati u pogled na luku.

CF Møller je osvojio nagradu za „Copenhagen International School“  2013. godine a nedavno je takođe dobio nagradu za isti ovaj projekat „Iconic Award 2017“.

Prošle godine kompanija je takođe osvojila nagradu za izgradnju tri plivajuće učionice kako bi obezbedila „učenje na vodi" i prostor za obuku vodenih sportova.

Slika 4. „Copenhagen International School“ (foto: Adam Mørk, preuzeto sa www.dezeen.com)

Oba projekta čine deo okruga Nordhavn koji je u rekonstrukciji i koji treba da se preobrati iz nekadašnjeg industrijskog područja u novi distrikt.

Ostali projekti koji treba da se realizuju u toj oblasti uključuju COBEovu transformaciju silosa za žitarice u stambeni blok sa fasetiranim fasadama i Arcgencyeva adaptacija industrijske dizalice za ugalj u luksuzan prostor za dvoje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;