INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Interaktivna stolica kao spoj meksičkog nasleđa i nove tehnologije

31.07.2017. | Karina Zatarain | Arch Daily

Najnoviji projekat firme Okubo Studio je „Fulgar“ stolica, koja predstavlja mešavinu tradicionalnog meksičkog dizajna sa interaktivnom tehnologijom. Cilj ovog spajanja je stvaranje novog komada nameštaja koji svetli i ima svoju ličnost. Stolica „Acapulco“ je simbol meksičke kulture, koja radikalno transformiše ne samo svoje materijale, već i radi u korist životne sredine.

Slika 1. „Fulgar“ stolica (foto: Okubo Studio, preuzeto sa www.archdaily.com)

Projekat je nastao iz želje da se istraže načini na kojima se zanatstvo i tradicija mogu održati u okviru savremenog projektovanja. Nakon dve godine istraživanja, projektanti su odlučili da rade sa meksičkim zanatlijama kako bi povezali kulturno nasleđe sa novijim tehnologijama, a to je rezultiralo  reinterpretiranjem stolice „Acapulco“. Rezultat je bila interaktivna stolica koja reaguje kada joj se približite i sedite u njoj.

Slika 2. „Fulgar“ stolica (foto: Okubo Studio, preuzeto sa www.archdaily.com)

U nastojanju da se razvije stolica koja odgovara onoj osobi koja je koristi, njene karakteristike traže uspostavljanje veze između korisnika i stolice. Osim toga, svetla unutar stolice je pretvaraju u objekat koji osvetljava okolni prostor. Njena interaktivnost se postiže senzorima koji se aktiviraju pokretima i zvukom kada je neko u blizini nje. Stolice su istkane od strane zanatlija, a zatim obrađene u švajcarskoj laboratoriji za kvalitet i verifikovanje tehnologije. Projekat je dobro primljen u Cirihu u Švajcarskoj i Silikonskoj dolini u SAD.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;