INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Interaktivna stolica kao spoj meksičkog nasleđa i nove tehnologije

31.07.2017. | Karina Zatarain | Arch Daily

Najnoviji projekat firme Okubo Studio je „Fulgar“ stolica, koja predstavlja mešavinu tradicionalnog meksičkog dizajna sa interaktivnom tehnologijom. Cilj ovog spajanja je stvaranje novog komada nameštaja koji svetli i ima svoju ličnost. Stolica „Acapulco“ je simbol meksičke kulture, koja radikalno transformiše ne samo svoje materijale, već i radi u korist životne sredine.

Slika 1. „Fulgar“ stolica (foto: Okubo Studio, preuzeto sa www.archdaily.com)

Projekat je nastao iz želje da se istraže načini na kojima se zanatstvo i tradicija mogu održati u okviru savremenog projektovanja. Nakon dve godine istraživanja, projektanti su odlučili da rade sa meksičkim zanatlijama kako bi povezali kulturno nasleđe sa novijim tehnologijama, a to je rezultiralo  reinterpretiranjem stolice „Acapulco“. Rezultat je bila interaktivna stolica koja reaguje kada joj se približite i sedite u njoj.

Slika 2. „Fulgar“ stolica (foto: Okubo Studio, preuzeto sa www.archdaily.com)

U nastojanju da se razvije stolica koja odgovara onoj osobi koja je koristi, njene karakteristike traže uspostavljanje veze između korisnika i stolice. Osim toga, svetla unutar stolice je pretvaraju u objekat koji osvetljava okolni prostor. Njena interaktivnost se postiže senzorima koji se aktiviraju pokretima i zvukom kada je neko u blizini nje. Stolice su istkane od strane zanatlija, a zatim obrađene u švajcarskoj laboratoriji za kvalitet i verifikovanje tehnologije. Projekat je dobro primljen u Cirihu u Švajcarskoj i Silikonskoj dolini u SAD.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;