Stambena kula od složenih kocki

07.07.2017. | Osman Bari | Arch Daily

„Nexus“ je stambena kula koja je planirana da se gradi na severnom obodu grada Sijetla. Ova kula će biti visine 134 metra, jer se u gradu pojavio nedostatak stambenog prostora usred porasta tražnje nekretnina za iznajmljivanje. Projektovala ju je lokalna firma Weber Thompson po narudžbini firme Burrard Development iz Vankuvera. Kula će sadržati 367 stambenih jedinica i imaće 3200 kvadratnih metara maloprodajnog prostora. Cilj izgradnje je da se ponudi nova mogućnost za stanovanje u jezgru centra Sijetla.

Slika 1. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Čitav projekat je zamišljen da slavi tehnologiju, fokusirajući se na održive principe i nov način življenja“ -  objasnio je tim projektanata.

Slika 2. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

Raspored kocki je takav da su one složene jedna na drugu i zakrivljene tako da se svaka razlikuje po ivicama za 4 stepena i stvara odvojenost od 8 stepeni između njih. Dizajn ima za cilj da stvori osećaj dinamičnosti kod korisnika koji se kreću kroz zgradu i koriste njene sadržaje. Prostor između rotacija služi kao krovni vrt. Ovim prostorom se dodaje zelenilo arhitekturi i fragmentira ukupna masa.

Slika 3. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

Postojanje „nebeskih terasa" omogućava da se tu nađe veliki broj penthausa i prostorija na otvorenom, za razliku od standardnih zgrada gde se penthausi nalaze samo na vrhu. Forma zgrade omogućava stvaranje dvospratnih tavanskih jedinica u uglovima ovih spratova, pružajući na taj način raznovrsnost u rasporedu i nudeći privatne terase i transparentne dnevne sobe.

Slika 4. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

Parkiranje je dostupno iznad nivoa koji čini bazu kule, gde su takođe iskorišćeni uglovi zgrade. Interaktivna fasada sa pozadinskim osvetljenjem reaguje na kretanje automobila i pešaka, pozivajući prolaznike sa ulice da posete maloprodajne sadržaje i veliki restoran koji je otvoren ka ulici, kada vreme to dozvoljava.

Slika 5. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Nexus“ je trenutno u izgradnji a plan za završetak je sredina 2019. godine.

Slika 6. „Nexus“ (foto: Burrard Group/Weber Thompson, preuzeto sa www.archdaily.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...