INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prva vertikalna šuma u Holandiji

06.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Firma Stefano Boeri Architetti koja radi na realizaciji projekta vertikalne šume „Forest City“ u Kini, objavila je svoje pobedničko rešenje za prvi projekat takve vrste u Holandiji. Kula pod nazivom „Hawthorn Tower“ će biti smeštena u Utrehtu i kao i njene prethodnice u Milanu, biće pokrivena zelenilom i očekuje se da će apsorbovati preko 5,4 tone ugljen-dioksida. U okviru ove kule će se nalaziti urbani ekosistem sa preko 30 različitih biljnih vrsta koji će biti ekvivalentan jednom hektaru šume.

Slika 1. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Planirano je da se sa gradnjom započne 2019. godine. „Hawthorn Tower“ će direktno snabdevati zelenilom samo srce područja Jaarbeursboulevard koje se nalazi u blizini stanice u Utrehtu. Pored ove kule u planu je još jedna višespratnica, koja je projekat amsterdamske firme MVSA. „Firma Stefano Boeri Architetti će ovom kulom od 90 metara pokušati da u centru grada Utrehta stvori inovativno iskustvo zajedničkog života između grada i prirode", rekle su arhitekte. Na svim stranama fasade nalaziće se biljke. Fasada će imati oko 10.000 biljaka različitih vrsta, od toga će biti 360 stabala i 9.640 grmlja i cveća.

Slika 2. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zgrada mešovite namene biće pozicionirana kao „novi zdravi centar u Utrehtu", i u okviru nje će se nalaziti kancelarije, prostorije za fitnes i jogu, parking za bicikle i javni prostor za zabavu. Sam izgled i dizajn kule će biti uklopljeni u postojeću sredinu i urbanu sliku grada. U okviru kule će se nalaziti i „Vertical Forest Hub“, istraživački centar zadužen za urbanističko pošumljavanje na svetskom nivou  koji će biti otvoren za javnost. Centar će biti smešten u prizemlju i biće direktno povezan sa krovnom baštom na šestom spratu. U ovom istraživačkom centru će biti predstavljana različita tehnička i botanička rešenja koja su odabrana za kulu i pratiće se napredak vertikalnih šuma koje su u izgradnji širom sveta.

Slika 3. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Hawthorn Tower“ je najnoviji projekat vertikalne šume koja je predstavljena za samo srce Evrope. Slede i drugi projekti urbanih pošumljavanja koje je projektovala firma Stefano Boeri Architetti. Ostali projekti koji se odnose na vertikalne šume a u toku su realizacije su u Nanjingu i Lozani, zatim planinski hotel u Guejdžou. U planu su i zeleni objekti u Parizu, Tirani i Šangaju.

Slika 4. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Očekuje se da će radovi na projektu „Hawthorn Tower“ biti kompletirani 2022. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;