PRIJAVA-468X60-BANNER

Uzdiže se „Sky Park“ u Bratislavi

24.05.2017. | WAN

Ovaj projekat firme Zaha Hadid Architects predstavlja kritični deo rekonstrukcije jugoistočne Bratislave.

Svečanom polaganju kamena temeljca za „Sky Park“, koji je projektovala firma Zaha Hadid Architects u Bratislavi u Slovačkoj je označen početak njegove izgradnje. Pripremni radovi na projektu počeli su početkom ove godine, a završetak prve faze planiran je krajem 2019. godine.

Nalazi se jugoistočno od centra Bratislave i sastavni je deo projekta ponovnog oživljavanja ove zapuštene industrijske zone grada. Projektom će se napuštena lokacija pretvoriti u novi javni park od 20.000 metara kvadratnih i zajednicu za više od 700 stanova sa 55.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora. Biće dobro povezan linijama gradskog tramvajskog i autobuskog prevoza sa drugim delovima grada.

Slika 1. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

U središtu ovog novog parka je napuštena toplana koju je projektovao arhitekta Dušan Jurkovič. Zgrada ove toplane datira iz 1941. godine i kasniji je projekat ovog slovačkog arhitekte. Pretila je da će se urušiti pre nego što ju je kupila firma Penta. Međutim, fabrika je sada na listi nacionalnih spomenika kulture i njena fasada će biti popravljena i vraćena u okviru projekta „Sky Park“.

Mnogo postojećih gradskih stambenih objekata koje karakteriše „paneláks“ su izgrađeni u posleratnom periodu kada je bio nedostatak stambenog prostora. Drugačija arhitektura „Sky Park“ stvara veliki novi životni prostor i privlačna komunalna područja u kojima se ljudi mogu povezati.

Slika 2. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projekat je izabran od strane žirija 2010. godine i njime je otvorena lokacija za javnost i tako svima omogućeno da istraže Jurkovičevo istorijsko obeležje - za razliku od ostalih predloga koji su uglavom bili blokovi zatvorenog tipa. Park će se razvijati i rasti sa svojom novom zajednicom i obuhvatiće igrališta, amfiteatar, izletišta, trim staze, sportske terene, zonu za kućne ljubimce i voćnjak.

„„Sky Park“ je važna veza između savremene kulture Bratislave, prirodnog razvoja i istorije", rekao je Patrik Schumacher, direktor firme Zaha Hadid.

Slika 3. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„„Sky Park“ je trenutno jedan od najvažnijih projekata firme Penta, ne samo zbog veličine investicije, već i zbog ukupnog značaja koji ima za naš glavni grad, sa svojim konceptom i rešenjima za javne površine", rekao je Jozef Oravkin, partner u firmi Penta Investments.

Gotovo 60% stanova u okviru „Sky Park“ je prodato, a sa prodajom je otpočeto početkom ovog meseca. U okviru druge faze projekta gradiće se dve poslovne zgrade, od kojih je prva već dobila dozvolu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;