Uzdiže se „Sky Park“ u Bratislavi

24.05.2017. | WAN

Ovaj projekat firme Zaha Hadid Architects predstavlja kritični deo rekonstrukcije jugoistočne Bratislave.

Svečanom polaganju kamena temeljca za „Sky Park“, koji je projektovala firma Zaha Hadid Architects u Bratislavi u Slovačkoj je označen početak njegove izgradnje. Pripremni radovi na projektu počeli su početkom ove godine, a završetak prve faze planiran je krajem 2019. godine.

Nalazi se jugoistočno od centra Bratislave i sastavni je deo projekta ponovnog oživljavanja ove zapuštene industrijske zone grada. Projektom će se napuštena lokacija pretvoriti u novi javni park od 20.000 metara kvadratnih i zajednicu za više od 700 stanova sa 55.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora. Biće dobro povezan linijama gradskog tramvajskog i autobuskog prevoza sa drugim delovima grada.

Slika 1. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

U središtu ovog novog parka je napuštena toplana koju je projektovao arhitekta Dušan Jurkovič. Zgrada ove toplane datira iz 1941. godine i kasniji je projekat ovog slovačkog arhitekte. Pretila je da će se urušiti pre nego što ju je kupila firma Penta. Međutim, fabrika je sada na listi nacionalnih spomenika kulture i njena fasada će biti popravljena i vraćena u okviru projekta „Sky Park“.

Mnogo postojećih gradskih stambenih objekata koje karakteriše „paneláks“ su izgrađeni u posleratnom periodu kada je bio nedostatak stambenog prostora. Drugačija arhitektura „Sky Park“ stvara veliki novi životni prostor i privlačna komunalna područja u kojima se ljudi mogu povezati.

Slika 2. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projekat je izabran od strane žirija 2010. godine i njime je otvorena lokacija za javnost i tako svima omogućeno da istraže Jurkovičevo istorijsko obeležje - za razliku od ostalih predloga koji su uglavom bili blokovi zatvorenog tipa. Park će se razvijati i rasti sa svojom novom zajednicom i obuhvatiće igrališta, amfiteatar, izletišta, trim staze, sportske terene, zonu za kućne ljubimce i voćnjak.

„„Sky Park“ je važna veza između savremene kulture Bratislave, prirodnog razvoja i istorije", rekao je Patrik Schumacher, direktor firme Zaha Hadid.

Slika 3. „Sky Park“ (foto: Penta Investments, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„„Sky Park“ je trenutno jedan od najvažnijih projekata firme Penta, ne samo zbog veličine investicije, već i zbog ukupnog značaja koji ima za naš glavni grad, sa svojim konceptom i rešenjima za javne površine", rekao je Jozef Oravkin, partner u firmi Penta Investments.

Gotovo 60% stanova u okviru „Sky Park“ je prodato, a sa prodajom je otpočeto početkom ovog meseca. U okviru druge faze projekta gradiće se dve poslovne zgrade, od kojih je prva već dobila dozvolu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...