Transformacija napuštenog auto-puta u zeleno šetalište

24.05.2017. | Kristine Lofgren | Inhabitat

Firma superstar u oblasti arhitekture MVRDV je transformisala napušteni auto-put u Seulu u 983 metara dugu uzdignutu površinu pod nazivom „Skygarden“. Ova oaza zelenila se nalazi visoko iznad saobraćaja i omogućava posetiocima da tuda šetaju. U okviru ovog prostora za šetnju ili parka se nalazi 24.000 autohtonih vrsta drveća i žbunja.

Slika 1. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zadatak holandske firme MVRDV je bio da ona transformiše auto-put iz 1970-ih u prostor koji ne bi dodao samo zelenilo gradu, već bi obezbedio i područje za šetnju. Projekat pod nazivom „Seoullo 7017“ ustvari znači „Seoul Street" i kombinuje 1970. i 2017. godinu u nazivu. Prva godina označava godinu kada je izgrađen auto-put i a druga kada je on obnovljen.

Slika 2. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Park sadrži više od zelenila i staza za šetnju. Duž njega se nalaze kuća čaja, prodavnice, galerije, pozorište i restoran. Bivše rampe su pretvorene u stepenice, liftove i rampe kako bi se dobio ovaj „baštenski“ super auto-put.

Slika 3. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Biljke u okviru „Skygarden“ su organizovane u okviru različitih „porodica“. Ove „porodice“ su grupisane po redosledu slova u korejskom alfabetu. Ovo je naravno dovelo do razdvajanja „Skygarden“ na različite grupe biljaka po mirisu i boji, pružajući posetiocima različit odživljaj u zavisnosti od sezone i područja u vrtu u okviru kojeg se nalaze. Noću je „Skygarden“ osvetljen sa plavim svetlom, što je zdravije za biljke.

Slika 4. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Naš projekat nudi široku lepezu biljaka koje su deo prirodne baštine Južne Koreje i koje sada postoje i u centru grada", rekao je Winy Maas iz MVRDV. „Ideja je da se stanovnici grada povežu sa prirodom, dok se u isto vreme nudi mogućnost da se uživa u neverovatnom pogledu na „Historical Seoul Station“ i „Namdaemun Gate“".

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...