Transformacija napuštenog auto-puta u zeleno šetalište

24.05.2017. | Kristine Lofgren | Inhabitat

Firma superstar u oblasti arhitekture MVRDV je transformisala napušteni auto-put u Seulu u 983 metara dugu uzdignutu površinu pod nazivom „Skygarden“. Ova oaza zelenila se nalazi visoko iznad saobraćaja i omogućava posetiocima da tuda šetaju. U okviru ovog prostora za šetnju ili parka se nalazi 24.000 autohtonih vrsta drveća i žbunja.

Slika 1. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zadatak holandske firme MVRDV je bio da ona transformiše auto-put iz 1970-ih u prostor koji ne bi dodao samo zelenilo gradu, već bi obezbedio i područje za šetnju. Projekat pod nazivom „Seoullo 7017“ ustvari znači „Seoul Street" i kombinuje 1970. i 2017. godinu u nazivu. Prva godina označava godinu kada je izgrađen auto-put i a druga kada je on obnovljen.

Slika 2. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Park sadrži više od zelenila i staza za šetnju. Duž njega se nalaze kuća čaja, prodavnice, galerije, pozorište i restoran. Bivše rampe su pretvorene u stepenice, liftove i rampe kako bi se dobio ovaj „baštenski“ super auto-put.

Slika 3. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Biljke u okviru „Skygarden“ su organizovane u okviru različitih „porodica“. Ove „porodice“ su grupisane po redosledu slova u korejskom alfabetu. Ovo je naravno dovelo do razdvajanja „Skygarden“ na različite grupe biljaka po mirisu i boji, pružajući posetiocima različit odživljaj u zavisnosti od sezone i područja u vrtu u okviru kojeg se nalaze. Noću je „Skygarden“ osvetljen sa plavim svetlom, što je zdravije za biljke.

Slika 4. „Seoullo 7017“ (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Naš projekat nudi široku lepezu biljaka koje su deo prirodne baštine Južne Koreje i koje sada postoje i u centru grada", rekao je Winy Maas iz MVRDV. „Ideja je da se stanovnici grada povežu sa prirodom, dok se u isto vreme nudi mogućnost da se uživa u neverovatnom pogledu na „Historical Seoul Station“ i „Namdaemun Gate“".

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece