Zgrada nalik pčelinjem saću

16.05.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Istanbul je na dobrom putu da dobije zapanjujući novi orijentir koji će doneti ruralni život u srce grada. Međunarodni arhitektonski studio Eray Carbajo projektovao je „Urban Rural“, modularni stambeni neboder čiji je cilj da podigne svest o održivom razvoju u glavnom gradu Turske. Modularne jedinice nalik pčelinjem saću će se uklopiti u konstrukciju koja će činiti ovu zgradu. Odnosno, jedinice šestougaonog oblika poređane jedna uz drugu kao pčelinje saće će imati u okviru sebe i terase koje će biti ispunjene zelenilom.

Slika 1. „Urban Rural“ (foto: Eray Carbajo, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Projekat „Urban Rural“ je započet sa idejom da bude tradicionalna ruralna kuća sa krovom na dve vode i dvorištem. Arhitekte su stvorile „hibridni model" koji integriše te ruralne aspekte u šestougaone modularne jedinice. Arhitekte kažu da će upotreba šestougaone mreže maksimizirati obim objekta uz minimalni broj potrebnih građevinskih elemenata.

Slika 2. „Urban Rural“ (foto: Eray Carbajo, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Jedna šestougaona jedinica sastoji se poligonalnog područja u kome će se nalaziti biljke i trouglastih šupljina koje će se koristiti za navodnjavanje tih biljaka", pišu arhitekte. „Kada se ukombinuju svi moduli, čini se da ove trouglaste šupljine deluju kao nosači konstrukcije, prenošeći opterećenje objekta na one na nižem nivou. U celini, „Urban Rural“ stvara međuzavisnost između sistema gradnje, konstrukcije, okoline i arhitekture. Integracija takvih složenih sistema postiže se kroz modularni dizajn koji se oslanja na fleksibilnost."

Slika 3. „Urban Rural“ (foto: Eray Carbajo, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Modularni visoki objekat bi se gradio od lokalnih materijala. Njegova lokacija je planirana da bude u samom centru grada koji je izuzetno povezan sa linijama gradskog transporta čime bi se smanjila potreba za korišćenjem automobila. Prostorije za društvene aktivnosti i rekeraciju bi bile smeštene na nižim spratovima kako bi se postigao osećaj zajedništva u zgradi. U planu je da se izgradi do kraja 2019. godine.

Slika 4. „Urban Rural“ (foto: Eray Carbajo, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...