Gradski centar sa nultom energijom u Torontu

12.05.2017. | Patrick Lynch | Arch Daily

Tim koji su činile firme Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects i PMA Landscape Architects je proglašen pobednikom konkursa u kategoriji „Mikroklima“ za projekat „Etobicoke Civic Center“  koji se proteže na 46.500 kvadratnih metara.

Nalazi se u okviru  „Etobicoke Centre“, jednog od četiri distrikta mešovite namene u Torontu. Označen od strane Zvaničnog plana grada kao „vitalan" i značajan deo zajednice, u okviru novog centra „Civic Center“ će se nalaziti opštinske kancelarije, funkcije od društvenog značaja i prostorije za okupljanje građana, rekreativni centar, ogranak Nacionalne biblioteke, centar za brigu o deci i otvoreni trg.

Slika 1. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

U organizaciji Build Toronto zajedno sa Gradom Torontom, žiri je predloge ocenjivao po sledećim kriterijumima:

  1. Održivost okoline - Da predloženi projekat pokazuje sposobnost da se ostvari neto nulti cilj i implementira progresivni standard za zaštutu zdarvlja buduće radne snage koja će biti angažovana u okviru novog objekta.
  2. Fleksibilnost - Da projekat enterijera i eksterijera javnih površina i ostalih programa omogućava širok spektar aktivnosti u okviru zajednice. Isto tako, da predloženi radni prostor nudi najveću fleksibilnost u znaku podrške postizanju programa modernizacije gradskih kancelarija.
  3. Identitet zajednice - Da ovaj projekat gradi svoju priču u kontekstu raznolikosti distrikta „Etobicoke“ od ostalih stvarajući tako njegov vizuelni potpis i postavljajući ga kao „mesto mnogih domova", koji je gostoljubiv i dinamičan. Rezultat tog integriteta bi bio projekat koji će uokviriti budući rast ove četvrti sa njenim prepoznatljivim orijentirom.
  4. Pešačke zone – Projekat svojom formom koja se sastoji od više kaskadnih manjih izgrađenih objekata i prostora, odnosno svojim enterijerom i eksterijerom treba da stvori povezanost sa pešačkim stazama i animira prisutne prolaznike. Ovaj pristup omogućava jednostavnost koja se postepeno razvoja tokom vremena. Projekat treba da ima potencijal da unese šarm i da ovaj centar priča svoju priču preko mesta na kome se nalazi. Ovo su obećale i pejzažne arhitekte govoreći o javnim aktivnostima na otvorenom prostoru.

Slika 2. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

Predlog firmi Henning Larsen, Adamson Associates i PMA je izabran za pobednika od strane žirija jer je ocenjen da najbolje zadovoljava navedene kriterijume i vodeće principe, kao i da je „fleksibilni i kultni projekat pogodan za zajednicu".

„Ovaj predlog pažljivo reinterpretira kontekst mesta. Suština je u onome što se nalazi izvan njegove ugrađene forme. To prikazuje jedinstvenu sposobnost da se otvoreno pruži dobrodošlica svima i da se građani uključe u građanske aktivnosti i komunalna pitanja", rekao je predsednik žirija Gordon Stratford.
Pobednički projekat sadrži više objekata različitih visina, gde svaki na vrhu ima jedinstveni krov, stvarajući tako mikroklimu i različitost prostora koji ohrabruju ljude da se uključe u javnu sferu.

Slika 3. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Pažljivo smo iskoristili analizu same lokacije i lokalne termalne studije kako bismo došli do ovog dinamičnog i koherentnog projekta. On uključuje formiranje javnih površina u cilju udobnosti, stvaranje mikroklime i po meri je čoveka", objašnjavaju arhitekte iz firme Henning Larsen. „Sezona boravka napolju će njime biti produžena do pet nedelja. Konstrukcija će zaštititi i lagano preusmeravati vetar iznad urbanih prostora."

Slika 4. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Nema građanske inicijative koja je važnija za „Etobicoke“ zajednicu nego što je rekonstrukcija „Westwood Theatre Lands“", rekao je savetnik  i član borda direktora u Build Toronto Justin Di Ciano. „Ovaj uzbudljivi projekat će postati novo srce distrikta „Etobicoke“ gde će stanovnici moći zajedno da uživaju u građanskim, kulturnim i sezonskim aktivnostima."

Slika 5. Projekat „Etobicoke Civic Center“ (foto: Henning Larsen Architects, preuzeto sa www.archdaily.com)

Pored ovog projekta, ostala tri koja su bila u konkurenciji su sledećih firmi:

  • Diamond Schmitt Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i Michael Van Valkenburgh Associates (Bruklin, Njujork, SAD)
  • KPMB Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i West 8 Urban Design & Landscape Architecture (Roterdam, Holandija)
  • Moriyama & Teshima Architects (Toronto, Ontario, Kanada), MacLennan Jaunkalns Miller Architects (Toronto, Ontario, Kanada) i FORREC Ltd. (Toronto, Ontario, Kanada)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...