INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kombinacija umetnosti i arhitekture

08.03.2017. | WAN

Firma C.F. Møller Architects, umetnik Conrad Shawcross i firma izvođač Knight Dragon završili su sa projektom „Low Carbon Energy Centre“ u okviru „Greenwich Peninsula“ na kojem su sarađivali a tiče se umetnosti i arhitekture.

„Greenwich Peninsula“ je jedno od glavnih urbanih razvojnih područja u Londonu. Ova oblast uključuje 15.700 novih stanova, preko 300.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i preuređeni bivši „Millennium Dome“ koji će sada biti zatvorena arena pod nazivom „O2“.

Slika 1. „Low Carbon Energy Centre“ (foto: Mark Hadden, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Odgovarajući na unakrsne zahteve za povećanjem korišćenja „Combined Heat & Power“ (CHP) širom Velike Britanije i ostvarenjem vizije decentralizovanih sistema za proizvodnju energije u Londonu, u okviru „Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre“ će biti smešteni tehnički napredni kotlovi i CHP koji pružaju toplotnu energiju preduzećima i domovima koji će biti izgrađeni na poluostrvu u narednim godinama i deo su strategije održivosti („Peninsula’s Sustainability Strategy“).

Slika 2. „Low Carbon Energy Centre“ (foto: Mark Hadden, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Energy Centre je najveći novograđeni mrežni sistem za stambeno grejanje u Evropi, koji uštedi više od 20.000 tona ugljenika svake godine.

„Low Carbon Energy Centre“ se prostire na 3.000 kvadratnih metara i smešten je na vidnom mestu na samom ulazu na poluostrvo i neposredno pored ulaza u Blackwall tunel. Upadljiv je i veoma važan novi orijentir koji pokazuje posvećenost onih koji su zahtevali realizaciju ovog projekta i interesnih grupa za održivom i pristupačnom energijom za sve. Toplotna energija će se distribuirati putem mreže daljinskog grejanja (District Heating Network - DHN) iz „Energy Centre“ svakom pojedinačno.

Slika 3. „Low Carbon Energy Centre“ (foto: Mark Hadden, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Projektovan od strane britanskog umetnika Conrada Shawcrossa, ovaj  49 metara visoki toranj nalik dimnjaku ujedio je sofisticirano inženjersko znanje i kompleksno optičko istraživanje kako bi se dobio impresivan skulpturalni koncept ogromnih razmera. Konstrukcija je obložena stotinama trouglastih panela koji su postavljeni kao da „teku“ preko površine tornja formirajući složene geometrijske obrasce koji vizuelno razbijaju ravne površine u cilju stvaranja neujenačene, oblikovane površine koja se igra sa iščezavajućim tačkama i izgledom.

Slika 4. „Low Carbon Energy Centre“ (foto: Mark Hadden, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Paneli su perforirani tako da koriste fenomen mramornog efekta, dok noću ugrađena rasveta proizvodi pokretne serije „kompozicija“ koje svetle unutar konstrukcije.

Ovo umetničko delo Conrada Shawcrossa je nazvano „The Optic Cloak“.

Slika 5. „Low Carbon Energy Centre“ (foto: Mark Hadden, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Da bi se demistifikovali procesi proizvodnje energije, u okviru „Energy Centre“ se pored prostorija gde su smeštene mašine i pomoćne kancelarije, nalazi i „Visitor Centre“ koji nudi interaktivno edukativno iskustvo za unapred dogovorene grupe posetilaca. Izgradnja je počela 2015. godine, a završena je 2016. Ovim se odaje utisak fleksibilnosti kod usvajanja novih tehnologija kada je u pitanju energija.

Uporedo sa „Energy Centre“, C.F. Møller je takođe projektovao i novi mešoviti stambeni kompleks u okviru „Greenwich Peninsula“ za firmu izvođača Knight Dragon.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;