INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Podzemni poljski muzej proglašen zgradom godine

23.11.2016. | Adam Williams | New Atlas

Narodni muzej Poljske u Ščećinu - „Dialogue Centre Przelomy“ je proglašen za najbolju zgradu u 2016. godini na „World Architecture Festivalu“ („WAF“). Projekat je delo Robert Konieczny / CHP Promes. Ovaj podzemni muzej karakteriše talasasti javni prostor koji se nalazi na njegovom vrhu. WAF je takođe proglasio pobednike i u nekoliko drugih kategorija tokom festivala koji je trajao tri dana u Berlinu.

Narodni muzej u Ščećinu - „Dialogue Centre Przelomy“ je izgrađen u neposrednoj blizini „Mieczysław Karlovic Szczecin Philharmonic Hall“, takođe važne zgrade koja je dobitnik nekoliko nagrada. Iz firme CHP Promes su mislili na to da se ne zakloni pogled na „Philharmonic Hall“, pa su shodno tome izgradili muzej koji se delimično nalazi pod zemljom. Na vrhu se nalazi veliki javni prostor koji je popularan među lokalnim skejterima.

„Ovaj projekat obogaćuje grad i život grada", rekle su sudije, kojima je predsedavao Sir David Chipperfield. „Lokaciju su obeležila tri istorijska razdoblja - pre Drugog svetskog rata, period ratnog stanja i posleratni period razvoja. Sva ova razdoblja su učinila da se napravi značajan jaz u samom središtu grada.

„To je deo topografije, kao što je i sam muzej. Pod zemljom se istražuje arheologija grada, dok se iznad zemlje nalaze „lice“ zgrade i talasasti krov. Ovaj krov se tumači i koristi na različite načine."

 

Najbolji projekat budućnosti

Nagrada „Future Project of the Year“ se daje za najbolji arhitektonski projekat koja još uvek nije završen. Ove godine je dobitnik Hayball za projekat „South Melbourne Primary School.“

Nova škola koja smešta 525 studenata nazvana je „vertikalna škola" zbog svoje visine od pet spratova i zanimljivog modernističkog dizajna. Projekat je dobio pohvale od strane WAF sudija zbog načina na koji povezuje unutrašnja i spoljna područja i različita okruženja za učenje.

 

Najbolji mali projekat

The Chinese University of Hong Kong School of Architecture je osvojio nagradu u ovoj kategoriji za projekat pod nazivom „ZCB Bamboo Pavilion“. Izgrađena u Kowloon Bayu prošle godine, konstrukcija od bambusa ima površinu od oko 350 kvadratnih metara gde može da sedne 200 ljudi.

Izgrađena je korišćenjem 473 velikih štapova bambusa, koji su savijeni na licu mesta i ručno spojeni međusobno metalnom žicom pomoću tehnike vezivanja skela od Cantonese bambusa

 

Najbolji predeo
Za najbolji predeo godine izabran je „Kopupaka Reserve“ u Aucklandu na Novom Zelandu koji je projekat  firme Isthmus. Zamišljen je kao hibridna lokacija koja kombinuje sakupljanje kišnice i urbani park, igralište i skejt park. Projekat je pohvaljen kao uspešna interpretacija Maori tradicije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;