Otvorena najviša modularna kula na svetu

21.11.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Potvrđeno je da je najviša modularna kula koja je ujedno i jedini modularni stambeni neboder na svetu otvorena prošle nedelje u Bruklinu u Njujorku. Ova zgrada visoka 109 metara ima 32 sprata i nalazi se u ulici Dean Street. Sastoji se iz 930 modula koji su izgrađeni na drugoj lokaciji („Brooklyn Navy Yard“) a ovde montirani.

Temelji i niži nivoi „461 Dean“ su konvencionalno izgrađeni. Međutim, sve iznad drugog sprata se sastoji od modula koji su dostavljani na gradilište zajedno sa kuhinjskim delovima i aparatima. Samo su drveni podovi postavljani na licu mesta.

Za ovaj pristup se kaže da je efikasan, isplativ i održiv i da štedi vreme potrebno za izgradnju jer se na licu mesta donose gotovi delovi. To, međutim, znači da oblik, veličina i karakteristike modula zavise od toga šta se može izraditi i transportovati do mesta izgradnje.

Za „461 Dean“ kažu da ima velike i proporcionalne stanove sa dobrim rasporedom. U okviru tih stanova su postavljeni elementi nameštaja, ormani i delovi kupatilskih jedinica na takav način da su prikačeni na zidove i vise. Među ostalim specifičnostima su „Caesarstone“ kuhinjska ploča, kameni paneli u okviru kuhinje iza sudopere koji štite zidove od prskanja prilikom spremanja i inox aparati. Veliki prozori bez okvira takođe karakterišu ove stanove i pružaju pogled na Bruklin i Menhetn.

Zgradu je projektovala firma SHoP Architects, koja je takođe porjektovala i susedni „Barclays Center“. U njoj se nalazi 149 studija, 166 jednosobnih stanova i 48 dvosobnih. Stanovnici imaju pogodnosti u vidu 24-časovnog čuvanja zgrade, zatim mogu da koriste fitnes centar, plesni studio i prostorije za vežbanje joge. Tu se takođe nalaze i igraonica za decu ali i krovna terasa odakle stanovnici ove zgrade mogu uživati u pogledu. Dobra je povezanost sa javnim prevozom, kao i okolnim destinacijama zanimljivim za kulturni i noćni život.

Pored stanova, zgrada ima 372 kvadratna metra maloprodajnih prostorija koje se nalaze u prizemlju. Zgrada mai šarenu metalnu fasadu. Osim toga, firma Forest City Ratner koja izvodi radove kaže da očekuje da će zgrada dobiti „LEED Silver“ sertifikat i tako biti prepoznata kao zgrada koja je izgrađena, održavana i kojom se upravlja na ekološki prihvatljiv način.

„461 Dean“ je prva stambena zgrada koja se otvara na parceli od 9 hektara u okviru projekta „Pacific Park Brooklyn“. To je deo projekta koji u planu ima 560.000 kvadratnih metara stambenog prostora i 6.430 stambenih jedinica koje će se tu nalaziti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...