IZOLACIJA-468X60-BANNER

Deset Trampovih kula širom sveta

03.11.2016. | Dan Howarth | Dezeen

U daljem tekstu biće prikazano 10 nebodera koje je izgradio čovek po kojem i nose ime a koji bi sledeće nedelje mogao da bude izabran za predsednika SAD-a.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom i ušao u trku za Belu kuću, Donald Tramp se veoma uspešno bavio izgadnjom i razvojem nekretnina.

Američki biznismen preuzeo je kompaniju svog oca 1971. godine, i od tada je proširio svoje carstvo koje je započeo u Njujorku i na ostatak sveta.

Najprepoznatljivije Trampove nekretnine su njegove stambene i hotelske kule. U nastavku će biti prikazano njih 10:

 

Trump Tower, Njujork

Ova 58-spratna zgrada nalazi se na 5 Aveniji na Menhetnu. Ovde su smeštene glavne kancelarije Donalda Trampa a takođe je tu i sedište njegove predsedničke kampanje.

Kulu je projektovao američki arhitekta Der Scutt a izgrađena je 1983. godine. Odlikuje je stepenasto zasađeno drveće koje se nalazi u okviru cik-cak fasade.

 

Trump International Hotel and Tower, Čikago

Firma poklonik nebodera - Skidmore, Owings i Merrill (SOK) je dobila zadatak da projektuje ovu 423,4 metara visoku kulu u okviru dela „Chicago River“.

Trump je prvobitno najavio da će ovo biti najviša zgrada na svetu, ali planovi su skalirali nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

 

Trump Ocean Club, Panama City

Kolumbijska firma Arias Serna Saravia stoji iza jedinog latino-američkog Trampovog projekta.

Ova kula izgrađena je 2011. godine. Njena forma je nalik jedru i uključuje 369 hotelskih soba i 700 apartmana, a uz to ima i privatni klub na plaži u okviru sadržaja.

 

Trump Towers, Istanbul

Prva  Trampova kula „Trump Towers“ koja je sagrađena u Evropi je zaparvo sjedinjeni par – jedna je poslovna zgrada a druga stambena koja sadrži više od 200 stanova. Uz njih se nalaze trgovački centar i multipleks bioskop koji ih povezuju.

Međutim, i turski vlasnik tornjeva i predsednik te zemlje navodno žele da uklone ime Trampa sa zgrade, nakon što je graditelj koji je postao političar imao negativne stavove o muslimanima.

 

Trump International Hotel and Tower, Toronto

Ovaj neboder koji je visok 277 metara predstavlja drugi najviši neboder u Kanadi. Projektovala ga je firma Zeidler Partnership Architects i nalazi se u finansijskoj četvrti Toronta. Kula uključuje 260 luksuznih hotelskih soba i 109 apartmana (stanova).

Zgrada je takođe imala problema vezanih za ime. Prošle godine gradonačelnik Toronta pozvao je svoje graditelje i grad, da se distanciraju od Trumpa nakon što je imao anti-muslimanske opaske.

 

Trump World Tower, Njujork

Zatamljena bronzana stakla prekrivaju ovu stambenu kulu zlokobnog izgleda koja se nalazi na istočnoj strani Menhetna.

Kula ima 72 sprata i projekat je arhitekte Costasa Kondylisa. Završena  je 2001. godine i tu su snimljenje scene za krimi dramu iz 2007. godine „Before the Devil Knows You're Dead“.

 

Trump International Hotel, Las Vegas

Pustinja Nevade reflektuje zlatnu fasadu hotela i apartmansku zgradu. Kula se nalazi tik uz „zloglasni“ „Las Vegas Strip“.

Kula je sa svojih 200 metara najviša stambena zgrada u gradu. Trebalo je da dobije i blizanca uz nju 2008. godine, ali je projekat i dalje na čekanju.

 

Trump Towers, Sunny Isles Beach

Ove tri identične kule, svaka sa 271-jedinicom nalaze se rame uz rame uz obalu mora na Floridi u odmaralištu „Sunny Isles Beach“, severno od Majamija.

Zgrade imaju zaobljene balkone „isečene“ iz  bele fasade jer je u planu bilo da gledaju istovremeno u tri pravca. Projektovane su od strane lokalne arhitektonske firme Sieger Suarez.

 

Trump SoHo, Njujork

Ovu 46-spratna kula obavijena dvostranim ogledalima nalazi se u okviru Soho distrikta na Menhetnu. Projektovala ju je firma Handel Architects, dok je za enterijer bio zadužen David Rockwell iz Rockwell Group.

Označeni kao hotelski apartmani, ove jedinice ne mogu biti zakupljene od strane iste osobe više od 29 dana u periodu od 36 dana, odnosno više od 120 dana u godini.

 

Trump Tower, Manila

Stambena kula koja je u planu da bude završena ove godine u okviru „Century City“ u Makati u Manili će postati jedna od najviših zgrada na Filipinima.

Njen dizajn koji karakterišu oguljeni uglovi je osmislio arhitekta Jason Pomeroy dok je radio na Broadway Malyan u Aziji. Nakon toga je projekat prešao na njegovu novu firmu Pomeroy Studio kada je osnovana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;