Gradi se najviša drvena kula u Holandiji

26.07.2016. | Patrick Lynch | Arch Daily

Iz Opštine Amsterdam odabrali su firmu Team V Architectuur da zajedno sa Lingotto, ARUP I Nicole Maarsen projektuju „Haut“ - 73 metara visoku stambenu kulu koja će se nalaziti uz Amstel reku i koja će postati najviša zgrada od drvene konstrukcije u Holandiji i u zavisnosti od rasporeda izgradnje i kandidat za titulu najviše drvene kule na svetu. Očekuje se da će izgradnja početi u drugoj polovini 2017. godine. „ Haut“ predstavlja još jedan primer rastućeg trenda izgradnje visokih zgrada od drvene konstrukcije.

Naziv projekta, skraćenica od „Haute Couture“ dolazi iz prilagođenog dizajna za stambene jedinice 55. Zgrada od 21 sprata će ponuditi kupcima veliki izbor stanova različite kvadrature, spratnosti, rasporeda, pozicioniranih na dva nivoa, sa otvorenim lođama i balkonima. Unutrašnje površine će biti od drveta, odražavajući jedinstvenu konstrukciju kule, dok će nepravilni sistem konzolnih balkona pružati vizualni efekat na fasadi. Veliki prozori u stanovima nudiće pogled na reku i okruženje.

U osnovi zgrade koja je trouglastog oblika nalazi se prizemlje gde će biti  javni gradski zimski vrt, odnosno mesto gde stanovnici mogu da učestvuju u zajedničkiom programu uređenja vrta ili jednostavno da se opuste i druže, tu će biti takođe i kružni prostor za skladištenje i podzemni parking. Vrt će biti otvoren za javnost, „pozivajući“ prolaznike iz susednog „Somerlust“ parka da svrate.

Za izgradnju „Haut“ je izabrana drvena konstrukcija zbog njene održivosti: preko tri miliona kilograma ugljen-dioksida će biti skladišteno u unakrsnim lameliranim komadima. Dodatne ekološke karakteristike uključuju fasadu koja generiše energiju i sistem za prečišćavanje otpadnih voda, sve to u nastojanju postizanja „BREEAM“ rejtinga, najvećeg mogućeg nivoa održivosti.

Kula je deo razvojnog plana za novu stambenu četvrt „Amstelkwartier“, koja će sadržati oko 4.000 stambenih jedinica zajedno sa tržnim centrima i malim poslovnim područjima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!