INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zelena planina u betonskoj džungli u Singapuru

15.07.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Kada živite u jednom od najgušće naseljenih gradova na svetu, čini se da zelenih površina nema i da ne postoje. To neće biti slučaj za „Marina One“ inače projekat firme Ingenhoven Architects u Singapuru, koji je u središtu ogromnog, bujnog i zelenog vrta sa veoma bogatim biodiverzitetom.

Radovi na lokaciji sa velikom zbijenošću, na visokospratnom projektu „Marina One“, koji je sličan u nekim aspektima projektu firme Ingenhoven „Toranomon Hills“ u Tokiju u Japanu, započeti su 2011. godine a izgradnja je nedavno dostigla vrhunac. Nalazi se u „Marina Bay“, odnosno u okviru poslovnog područja „Singapore's Central Business District“ („CBD“) i sastoji se od dve 30-spratne poslovne kule, dve 34-spratne stambene kule i maloprodajnog dela postavljenog oko zelenog javnog prostora.

Za projekat od 341.000 kvadratnog metra  je rečeno da je dizajniran da upotpuni viziju Urban Redevelopment Authority u cilju postavljanja Singapura da bude „Grad u vrtu“. Dok će njegovi spoljno okrenuti delovi pratiti gradsku mrežu, iz firme Ingenhoven kažu da će slobodno formirani trodimenzionalni vrt u centru zgrada „podsećati na zelenu planinu“ i da će biti najveća javna plaža u okviru „CBD“.

Mešavina tropskog drveća i biljaka će se prostirati na više nivoa, pod uslovom da se dodatni prostor poveća za 25 posto. Nalaziće se otvori ili čistine između nebodera i „nebeskih vrtova“ da bi se poboljšao protok vazduha i stvorila prijatna mikroklima u vrtu, čemu će sam projekat doprineti.

Poslovne kule će imati dva „nebeska vrta“ i dva sprata sa većim brojem kancelarija na nivoima 28 i 29 gde je planirano da budu smeštene najveće i najkvalitetnije „Grade-A“ poslovne prostorije u Singapuru. Dok će se u okviru stambenih kula nalaziti 1.042 luksuzna stana, od jednosobnih do četvorosobnih i penthausa.

Iz firme Ingenhoven kažu da je „Marina One“ projektovana da bi se razmotrilo korišćenje energije i resursa potrebnih za projektovanje, izgradnju i tekuće aktivnosti u okviru njihovih projekata. Kao rezultat toga, iz firme kažu da je „Marina One“ prethodno sertifikovana „LEED Platinum“ za poslovnu kulu - što znači da će sudeći po projektu biti efikasna u upotrebi resursa kao što su voda i energija, kao i po pitanju emisije štetnih gasova. „Green Mark Platinum“ sertifikat, u međuvremenu, ukazuje na to da su se takođe pridražavali i koristili održivo projektovanje, izgradnju i poslovnu praksu.

Među karakteristikama projekta vezanih za uštedu energije biće solarne ploče koje doprinose zahtevima za energijom i prirodnom ventilacijom, kao i spoljni sistem redukovanja sunčeve energije i staklo na prozorima visokih performansi kako bi se smanjilo direktno sunčevo zračenje. Centralno je obezbeđena reciklirana voda za ispiranje toaleta i sistem sakupljanja kišnice koji će pomoći da se smanji potrošnja vode.

„Marina One“ će imati direktnu vezu sa singapurskim MRT linijama i autobuskim prevozom. Parking mesta za bicikle i prostori za punjenje vozila na elektični pogon će takođe pomoći da se smanji emisija štetenih gasova.

Projekat će biti okružen sa dva velika urbana parka i imaće niz restorana i kafića, fitnes klub, deo sa restoranima brze hrane i prostorom sa velikim brojem stolova i stolica za obedovanje, veliki supermarket i prostorije za dešavanja.

„Marina One“ se očekuje da će biti završena početkom naredne godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;