Muzej vina u Bordou

07.07.2016. | Dezeen

Ova velika okruglasta zgrada, projekat firme XTU Architects je muzej vina koji se nalazi u Bordou na obali reke.

Otvoren krajem maja „La Cité du Vin“ je velika nova turistička atrakcija za francuski grad, koja se može pohvaliti izložbenom dvoranom nalik pećini i 55 metara visokim tornjem za osmatranje.

Njegov ispupčen oblik su dizajnirali iz firme XTU čije je sedište u Parizu, da bi dočarali „neprestano kretanje“, upućujući na delovanje vina koje pravi vrtloge u čaši kada se ona pomera kao i kontinuirani tok susedne reke Garone.

„Ova zgrada ne podseća ni na jedan prepoznatljiv oblik, jer oživljava dušu vina između reke i grada", objasnile su arhitekte Anouk Legendre i Nicolas Desmazières.

Zakrivljena konstrukcija je pokrivena sito-štampanim staklom i perforiranim aluminijumom, stvarajući mešavinu svetlucavo-prozirne površine sa zlatnim i srebrnim prugama.

Arhitekte opisuju efekat kao „bešavno zaobljen, nedodirljiv i senzualan“.

„„La Cité du Vin“ predstavlja jak arhitektonski izraz, koji se ističe svojim smelim krivama i oblikom“, rekli su. „Zaslepljuje sa zlatnim svetlucanjem koje podseća na odsjaj kamena koji se mogu naći na fasadama u Bordou.“

Legendre i Desmazières su osnovali XTU Architects 2000. godine. Jedan od njihovih većih i značajnih projekata do sada je bio „French Pavilion“ na „Milan Expo“ 2015. godine, za koji su napravili zakrivljenu drvenu rešetkastu konstrukciju.

Neke od elemenata ovog dizajna ponovili su unutar „La Cité du Vin“ - zakrivljena kontrukcija objekta je podržana od strane niza drvenih rebara koje čine luk oko izložbenih prostora.

Prostire se na ukupno 10 spratova, koji čine prostor od 13.350 m². Kao i izložbeni prostori, i ovi prostori uključuju „multi-senzorski impresivan prostor“, čitaonicu, tri prostorije za degustaciju, prodavnicu i tri restorana.

Ovi prostori su okruženi centralnim dvorištem. Spiralne stepenice oko ovog dvorišta, vode iz tame, podrumskih prostorija do vrha tornja za osmatranje, gde je jedan od tri restorana sa kojeg se pruža pogled od 360 stepeni.

Cilj je bio da se posetioci podstaknu na kretanje prema gore tj. prema svetlu, rekao je arhitekta.

„Oni osećaju ovo svetlo u dvorištu i onda ga prate kroz objekat sve dok konačno ne dođu do njega.“

Ulazi su sa obe strane objekta - jedan je prema gradu, a drugi prema reci.

U Bordu se poslednjih godina vodio veliki broj građevinskih projekata. Pored ovog projekta, tu su još monumentalni fudbalski stadion firme Herzog & de Meuron i stambene četvrti firmi LAN Architecture, Agence Nicolas Michelin i Fabre/deMarien.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...