INFONET-468X60-BANNER

Kabine kao mikro kuće na krovovima zgrada

07.07.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Sa krajnjim ciljem pružanja pristupačnih domova u gradovima u kojima je dolaženje do prostora za život sve više lutrija, nemačka kompanija se usmerila na krovove. Malo montažno sklonište projektovala je firma Cabin Spacey i napravljeno je tako da se montira na vrhu zgrade ili na nekoj drugoj neiskorištćenoj lokaciji.

U firmi kažu da postoji prostor za oko 50.000 stanova na krovovima u Berlinu i svoj istoimeni montažni stambeni modul projektovali su za montiranje na upravo tim lokacijama. Pokriva samo 20 m², pa se može uklopiti na vrlo male lokacije i ima za cilj da bude jednostavan za transport, montažu i povezivanje sa postojećom komunalnom mrežom ii infrastrukturom.

Kabina može biti izgrađena za samo nekoliko dana, da bi bila dostupna u fabrici i spremna za transport na lokaciju gde će biti smeštena. Njen spoljni „trup“ je napravljen gotovo u potpunosti od drveta, koje je korišćeno u svrhu njegove prikladne održivosti.

Kada se izgradi, u okviru nje se mogu smestiti dve osobe i ima brojnih mogućnosti za uštedu prostora, uključujući i sklopive stolice, sklopivi sto i multifunkcionalnu čajnu kuhinju, krevet i ostavu. Kabina se napaja strujom preko fotonaponskih panela instaliranih na krovu preko kojih se pune baterije ugrađene u pod, s tim da ukoliko ima viška električne energije ona može da se isporuči obližnjim zgradama. Među ostalim karakteristikama su sistem pametne kuće i sistem grejanja i hlađenja.

Na platformi Indiegogo u toku je kampanja grupnog finansiranja sa ciljem prikupljanja dovoljno novca za proizvodnju prvog prototipa kabine pod nazivom „Model Zero“. Cilj prototipa će biti da zainteresuje za kabinu i pripadajući način života za eventualnom komercijalizacijom, kao i da se ljudima pruži prilika da posete i „dožive“ kabinu.

U slučaju da se propusti grupno finansiranje, što može biti slučaj, iz firme Cabin Spacey kažu da se podrška neočekivano može dobiti i od kompanija sa treće strane, pošto se tokom kampanje može videti da se prototip i dalje gradi. Odakle god da je obećan novac preko Indiegogo će i dalje biti primljen i dodatne komponente i tehnologije će sada biti angažovane na projektu od strane potencijalnih partnera.

Prototip „Model Zero“ se očekuje da će biti izgrađen do kraja ove godine. Nakon toga, iz firme Cabin Spacey planiraju kako da prodaju svoje kabine i da se omogući da kabine budu montirane na određenim lokacijama. Cena za kabine tek treba da bude formirana, ali cilj je da se zadrži „daleko ispod“ 100.000 €.

U videu ispod prikazano je kako izgledaju kabine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;