INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Velike, smele i lepe – Najbolje nove visoke zgrade na svetu

01.07.2016. | Adam Williams | Gizmag

Uticajni Council on Tall Buildings and Urban Habitat su objavili pobednike na svojoj 15-godišnjoj dodeli nagrada za visoke zgrade „CTBUH Tall Building Awards“. Ističući najbolje nove nebodere širom sveta, ovogodišnji dobitnici uključuju drugi najviši neboder na svetu i izuzetnu kulu u obliku piramide u Njujorku.

Nagrade „CTBUH Tall Building Awards“ su podeljene u četiri kategorije: „Amerika“, „Azija i Australija“, „Europa“ i „Bliski Istok i Afrika“.

 

Shanghai Tower – Gensler

Gensler je dobio proznanje u kategoriji „Azija i Australija“ za „Shanghai Tower“, koja je trenutno druga najviša zgrada na svetu. Na visini od 632 m, iznad „užurbanog“ kineskog grada, neboder od 2,4 milijarde USD mešovite namene okrenut je za 120 stepeni od dna do vrha, kako bi se smanjilo opterećenje vetra.

„Shanghai Tower“ ima 128 spratova i obuhvata 420.000 metara kvadratnih spratnog prostora. Dodeljen joj je „LEED Gold“ (standard zelene gradnje), pa se takođe može pohvaliti održivim dizajnom, uključujući i sistem ponovnog korišćenja otpadne vode iz domaćinstva (sistem „sive“ vode), sakupljanje kišnice i 270 vetroturbina za proizvodnju električne energije.

 

The Cube - Orange Architects

„CTBUH“ nagradu u kategoriji „Bliski Istok i Afrika“ dobila je holandska firma Orange Architects za projekat „The Cube“. Nalazi se u Bejrutu u Libanu i ova stambena kula se uzdiže do visine od 50 m i sastoji se od ukupno 14 naslaganih tomova koji se rotiraju 90 stepeni po nivou, formirajući tako nadkrivene balkone.

Kocka se sastoji od ukupnog spratnog prostora od 5.600 kvadratnih metara koji je podeljen između 19 luksuznih apartmana. Parking se nalazi u podzemnoj garaži i veliki deo zgrade impresivno „visi“  iznad glavnog ulaza.

 

Via 57 West – BIG

Poznata danska firma Bjarke Ingels Group (BIG) osvojila je nagradu u kategoriji „Amerika“ za projekat „Via 57 West“, koji predstavlja jednu od najzanimljivijih građevina koju je ova interesantna firma realizovala u poslednjih nekoliko meseci. Na visini od 142,3 m ova kula piramidalnog oblika je pravi orijentir u Njujorku.

Na 80.000 kvadratnih metara površine „Via 57 West “ se može pohvaliti nekim od održivih elemenata dizajna. Korišćenje vode je svedeno na minimum sa slavinama sa smanjenim protokom i energetski efikasnim mašinama za pranje veša, dok se kišnica skuplja za ponovnu upotrebu.

 

The White Walls – Ateliers Jean Nouvel

Francuska firma Ateliers Jean Nouvel je pobednik u kategoriji „Evropa“, za projekat „The White Walls“, takođe poznata i pod nazivom „Cyprus Tower“ ili „Tower 25“. Nalazi se u Nikoziji na Kipru i ova zgrada mešovite namene visine od 69,6 m je ujedno i najviša zgrada u zemlji.

Kula ima vertikalni vrt na južnoj fasadi koju karakteriše puno zelenila i njegova fasada je prošarana otvorima za ventilaciju.

CTBUH će kasnije u toku godine izabrati ukupnog pobednika, objedinjenog za sve četiri kategorije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;