INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Logistički centar u skladu sa životnom sredinom

07.06.2016. | Stu Robarts | Gizmag

„European Logistics Campus“ ili novoprošireni evropski logistički centar firme Nike pokriva 150.000 kvadratnih metara i omogućava ovom gigantu sportske opreme da opslužuje svoje klijente online, u maloprodaji i veleprodaji u 38 zemalja sa jedne lokacije. Ono što firmu takođe čini efikasnijom, odgovarnijom i održivijom, jesu neke pametne inovacije.

Kompanija opisuje objekat kao „state-of-the-art centralizovanu distributivnu mrežu", i kaže da je usmeren na ubrzavanje Nike težnje prema onome što se smatra „lancem snabdevanja u budućnosti“. Nalazi se na 50 km izvan Antverpena u Belgiji i predstavlja centranu tačku iz koje se oslužuju druga tržišta u Evropi.

Iz Nike kažu da je distributivni centar izgrađen u skladu sa LEED standardima („Leadership in Energy and Environmental Design“). LEED pruža okvir za planiranje objekata, kako se oni grade, održavaju i kako se njima upravlja na ekološki prihvatljiv način, obično se odnosi na smanjenje količine vode, energije, emisije i otpada koje proizvode sami objekti.

Za objekat je takođe rečeno da je energetski neutralan i da je pogon 100 odsto iz obnovljivih izvora energije. Snabdevanje je delimično od lokalnog vetra, solarne energije, geotermalne, hidroelektrane i biomase, ali tu postoji i šest 150 metara visokih vetroturbina koje proizvode dovoljno električne energije za 5.000 domaćinstava, a solarni paneli su površine veličine tri fudbalska terena.

Mreža kanala, železničkih pruga i autoputeva omogućava pristup objektu, ali iz Nike kažu da 99 odsto ulaznih kontejnera pristižu putem vode. Za ovo je po proceni potrebno oko 14.000 polazaka kamiona svake godine. Za premeštanje robe, kompanija koristi vojsku hibridnih robotskih dizalica velike brzine koje regenerišu energiju poput hibridnih automobila.

Samo skladište je samopodržana struktura, što znači da je doslovno podržana od strane postolja na kojem se nalaze zalihe. Ovaj način gradnje koristi manje materijala i proizvodi manje otpada koji je tipičan za čelične i betonski izgrađene strukture. Što se tiče proizvedenog otpada, više od 95 odsto se reciklira, a okolni putevi su izrađeni od recikliranih materijala obuće.

Unutar skladišta se nalazi puno prozora i koriste se sistemi za „hvatanje“ dnevne svetlosti kako bi objekat imao što više svetlosti. Pametna, automatizovana LED rasveta se koristi za osvetljavanje mesta kada je to potrebno.

Izvan objekta, zatvorena vodena petlja pomaže u efikasnom skupljanju vode za vreme oluje i pražnjenju, infiltraciji i recikliranju, dok zeleni krovovi daju izolaciju zgradi. Za pomoć biodiverzitetu oko objekta i na lokalnom području, postoje košnica koje pomažu oprašivanju cveća. Konačno, umesto kosilica za travu koriste se ovce.

 „European Logistics Campus“ je predstavljen krajem maja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;