INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija bivše mornaričke baze sa prozorima inspirisanim zastavama

26.04.2016. | Dezeen

Geometrijski „ekrani“ po ugledu na dizajn zastava okružuju prozore ove bivše mornaričke baze u Amsterdamu, koju je Bureau SLA pretvorio u kancelarije povodom predsedavanja Holandije Savetom Evropske Unije.

Trospratna kutijasta struktura, poznata kao „Building 27E“ je nekada bila obrazovna ustanova za marince u okviru stare mornaričke baze.

Bureau SLA je dobio zadatak da renovira zgradu gde će se održavati sastanci u vezi sa predsedavanjem Saveta EU, čiji je Holandija domaćin u prvoj polovini 2016. godine.

Firma sa sedištem u Amsterdamu je počela sa „guljenjem“ zgrade do betonske konstrukcije oblažući je panelima od fiberglas-armiranog betona (fibreglass-reinforced concrete).

Prozori nove zgrade su opremljeni drvenim „ekranima“ od accoya (accoya – modifikovano drvo) sa geometrijskim oblicima zasnovanim na dizajnu zastava različitih evropskih zemalja.

„Šablon za roletne na prvi pogled slučajan je zapravo interpretacija svih nacionalnih zastava zemalja Evropske unije – imajući u vidu da Holanđani predsedavaju EU u 2016. godini“, rekle su arhitekte.

Firma je ranije koristila drvene ploče za oblaganje da bi stvorila grafičke šablone na spoljnoj strani jedne obrazovne ustanove koja je takođe u Amsterdamu.

Ovde su tri reda prozora na drugoj strani zgrade ostala nezaštićena i imaju mogućnost za otvaranjem zakrilaca - trouglasti delovi stakla koji se mogu preklopiti iz uglova kako ne bi podelili staklo.

Ovi zakrilci su napravljeni od stakla sa ugraviranim šablonom izvedenim iz crteža pokojnog holandskog minimalističkog umetnika Jan Schoonhoven. Isti motiv se takođe koristi za ukrašavanje para vertikalnih prozora postavljenih ispred stepeništa na oba kraja zgrade.

Zastakljeni lobi je ušuškan između nosača u podzemlju bloka, koji su arhiteke opisale kao „kolos“.

„U suštini principa „Five Points of a New Architecture of Le Corbusier“ (principi arhitekture koje je postavio Le Corbusier), dve zgrade su izdignute iznad zemlje“, rekli su. „Stubovi na kojima zgrada stoji danas bili su pogodni elementi za skulpturalno izražavanje.“

Unutra, mreža betonskih stubova i greda definišu svaki od tri nivoa, koji su uokvireni parom zidova od opeke.

Betonsko stepenište koji služi kao izlaz u slučaju opasnosti je prikačeno na jedan od ovih zidova i okrenuto ka vodi.

„Building 27E“ je jedan od dva identično podignuta objekta, povezan sa jednospratnom bazom koja se nalazi na gradskoj obali, pored Nacionalnog pomorskog muzeja (National Maritime Museum) i NEMO prirodnjačkog muzeja (NEMO Science Museum) koga je projektovao Renzo Piano.
 
Cela baza je u procesu pretvaranja u objekat za javnu upotrebu, ali „Building 27E“ je prva koja će završiti transformaciju uoči odlaska marinaca 2018. godine.

Prvi stanar zgrade je Makerversity, grupa sa sedištem u Londonu koja obezbeđuje radni prostor i alate za kreativne poslove.

Još jedna pomorska zgrada u Holandiji je nedavno pretvorena u pozorište sa staklenom dvoranom od strane holandske firme van Dongen-Koschuch, koja čini deo obnavljanja mornaričkog dela u gradu Den Helder.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;