INFONET-468X60-BANNER

GRC (Glass Fibre Reinforced Concrete - GFRC) – Beton armiran staklenim vlaknima

12.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

GRC - Glass Fiber Reinforced Concrete (ili GFRC), jeste beton koji se armira staklenim vlaknima otpornih na alkale (alkali resistant - AR). Tako je moguće praviti beton manjih debljina jer nisu potrebni zaštitni slojevi armature, ali i ne dolazi do mnogih problema koji se javljaju kod klasično armiranog betona čelikom: korozija armature, oštećenja površinskog sloja usled dilatacija čelika u betonu, i sl.

Glavna prednost jeste to što je ovim materijalom moguće napraviti betonske elemente sa izuzetnim mehaničkim karakteristikama, i to, uz smanjenje mase elementa u odnosu na klasičan armirani beton za 65-75%.

Plastične osobine GRC-a su takve da dozvoljava izradu arhitektonskih i konstruktivnih elemenata, ali i sanitarija, tuš kabina i kada, kuhinjskih radnih površina, itd.

Uobičajene mešavine GRC-a
(sa sajta GRCA - link na kraju):

  • materijal
  • cement
  • fini agregat
  • plastifikator
  • polimer
  • voda
  • AR staklena vlakna

*na sajtu GRCA navodi se i da oni mogu da obezbede pomoć prilikom izrade i specijalnih mešavina i/ili oplata za GRC prefabrikovane panele.

Pritisna čvrstoća betona armiranog staklenim vlaknima veća je nego kod klasičnog betona, otpor na udare je dobar, ali prave prednosti pokazuju se kod čvrstoća na savijanje. Ove karakteristike daju
stručnjacima mogućnost da projektuju izuzetno lagane šuplje nosače.

Dugotrajnost GRC-a

Malo je građevinskih materijala koji su toliko detaljno ispitivani kao što je to slučaj sa GRC-om. Prvi ubrzani test starenja urađen je još ranih 1980-ih kada je GRC prvi put predstavljen. Tada dobijeni parametri pokazali su se tačnim u odnosu na parametre dugotrajnosti koji će se kasnije pojaviti u realnim uslovima.

Poslednjih godina tehnologija je još dalje napredovala, naročito u pogledu finoće cementnih smeša i vrste vlakana. Takođe, danas se testovi vrše na hemijskom i nano nivou.

Zbog svega ovoga što znamo o dugotrajnosti GRC-a, i inženjeri koji rade na razvoju materijala ova znanja uključuju u svoj rad. Kompanija BCM tvrdi da njihov beton armiran staklom ima jednake, ako ne i bolje, karakteristike u odnosu na prefabrikovan beton, ne računajući izostanak problema sa korozijom i ljuskanja.

GRC - dugotrajnost i otpornost
na vremenske uticaje

plastičnost GRC-a dozvoljava izradu
najfinijih detalja od betona

GRC i vremenski ulovi

Na onim mestima gde GRC betonski paneli firme BCM imaju završni sloj fasade od kamena, GRC se ponaša slično kao i beton liven na licu mesta, i očekuje se relativno podjednako trpljenje vremenskih uslova.

završni sloj fasade sa GRC elementima ima slične karakteristike kao i prefabrikovani armirano-betonski paneli - ali su znatno tanji i sa manjim utroškom agregata.

Polusuvi betoni (koji se uglavnom koriste u Velikoj Britaniji) imaju veoma nizak sadržaj cementa i otvorenu strukturu koja zadržava atmosferska zagađenja i propada vrlo brzo.

U praksi, sam oblik i obrada elementa, kao i lokalno okruženje, imaju veoma veliki uticaj na to kako će fasadna obloga izdržati borbu sa vremenom. Fasade od GRC-a, i posle dvadeset godina u realnom okruženju, pokazale su se jednako dobrim kao i prefabrikovani elementi, i boljim od proizvoda od polusuvih betona.

U Londonu je izgrađeno nekoliko objekata koji na svojoj fasadi kombinuju beton liven na licu mesta, prirodni kamen i GRC. Tu se može videti kako se GRC lako uklapa sa tradicionalnim materijalima, od porjektovanja, preko izvođenja, do konačnog izgleda objekta.

Izrada specifikacije za GRC

Specifikacija GRC-a u Velikoj Britaniji radi se prema dokumentu "Specification for the manufacture, curing and testing of GRC products" koji potpisuje GRC udruženje (GRCA - link na kraju teksta). Standard NBS, u odeljku H40, daje slične smernice, kao i EN 1169 i EN 1170. Onima koji rade specifikacije preporučuje se da izaberu proizvode koji su u saglasnosti sa Odobrenom šemom za proizvođače koju izdaje GRCA (Approved Manufactures Scheme).

Linkovi (Udruženje GRC i sajtovi sa kojih su korišćene fotografije):

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;