Kopenhagen dobija tri nova ostrva

05.04.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Đaci i stanovnici u Kopenhagenu u Danskoj, uskoro će dobiti zanimljivo okruženje priobalja za obrazovanje i edukaciju. „Nordhavn Islands“ su tri kružno veštački stvorena ostrva na obali koja mogu da posluže za učenje, sportove na vodi i organizovanje događaja, isto tako kao što će biti i dom za novi biljni i životinjski svet.

Projekat firme C.F. Møller Landscape, će biti lociran u neposrednoj blizini novog kampusa Kopenhagen internacionalne škole, koji je trenutno u izgradnji i koji je takođe projekat ove firme. Novih 25.000 m² škole treba da se otvori u januaru 2017. godine, i kada se to desi po svemu sudeći biće najveća u Kopenhagenu. Sastojaće se iz četiri dela, svaki za različiti uzrast i imaće 12.000 solarnih ćelija.

Projekat „Nordhavn Islands“ zapravo finansira škola, ali firma C.F. Møller je morala da se takmiči protiv brojnih drugih predloga. Njihov uspešan dizajn ima za cilj da služi i kao produžetak škole, koji će biti korišćen u toku nastave ali koji će koristiti i zajednica. Pored toga nadaju se da će projekat povezati školu sa okruženjem i samu okloinu sa ostatkom grada.

U C.F. Møller-u ostrva opisuju kao urbani park na vodi. Svako od tri ostrva ima svoje karakteristike, pa će shodno tome biti i organizovane različite aktivnosti na svakom od njih. „The Reef“ je različito od ostalih ostrva i u tom smislu će se ponašati kao proširenje pristaništa, sa multifunkcionalnom platformom za nastavu i događaje.

Druga dva ostrva su samostalni bazeni okruženi stazama. „The Lagoon“ nudi prostor za sportove na vodi kao što su polo kajacima, dok je „The Sun Bath“ luka sa zaštićenim područjima za kupanje i saunom.

„Nordhavn Islands“ su projektovana kao jedinstvena i „gruba“ ostrva da bi izdiferencirala razvoj ostalih aktivnosti na vodi koje se nude. Ostrva će biti okružena vodenom vegetacijom koja će tome doprineti ali koja će takođe obezbediti stanište za divlje životinje ali i delovati kao „sigurna prirodna zona“ za malu decu u slučaju kada se tu nađu.

Projekat „Nordhavn Islands“ se očekuje da će biti završen do sredine 2017. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...