Priobalna zgrada zakrivljena zbog boljeg pogleda

15.03.2016. | Adam Williams | Gizmag

Prilikom projektovanja stambene zgrade koja je na lokaciji sa koje se pruža predivan pogled ka moru i pučini, dobra je ideja povećati broj gostiju koji u tom pogledu mogu i da uživaju. Firma ODA iz Njujorka je nedavno predložila zgradu u Torontu u Kanadi, koja će biti upravo takva zahvaljujući svojoj zakrivljenoj formi inspirisanoj načinom na koji biljke „prate“ sunce.

Trenutno u fazi predloga (i bez neposrednih planova da se izgradi), zgrada je zamišljena u okviru priobalnog dela Toronta. ODA je započela sa planom zgradu čija je osnova u obliku slova L, pre podizanja i zakrivljenja profila za 45 odsto.

U firmi ODA kažu da će otprilike 71 odsto jedinica u okviru 24-spratne zgrade biti okrenute ka moru odakle će se moći uživati u pogledu. Sa druge strane to znači da će ostalih 25 procenata stambenih jedinica biti tipičnog dizajna. Zakrivljeni dizajn nudi obilje mogućnosti za otvoreni prostor – nekih  6.368 m² - i 221 od 228 jedinica bi imale terasu. Zajednički sadržaji bi uključivali zajedničku terasu, bazen i veliki prodajni prostor.

Predlog prati firmin projekat „East 44th Street tower“, ultra tanak neboder koji će stanovnicima ponuditi otvorene terase ka nebu, i oba objekta se mogu posmatrati kao deo većeg cilja firme ODA u stvaranju fleksibilnih gradskih stambenih projekata koji se mogu pohvaliti sa više otovorenog prostora koji bi mogao od njih da se očekuje.

„Mi smo vodili mirnu ali liberalnu revoluciju koja će da zameni dogmu rezigniranog i ugroženog gradskog života za onaj koji obogaćuje naše živote“, tvrdi Eran Chen, osnivač i izvršni direktor firme ODA u Njujorku. „Mi možemo i moramo da preispitamo naše oslanjanje na koncept velike zatvorene kutije i umesto toga da projektujemo stambenu zgradu više kao skup pojedinačnih privatnih kuća. Vraćenje prirodi kod većine privatnih prostora je ključni element za održavanje fizičkog i psihičkog blagostanja.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...