Novo lice Kamp Nou-a, projekat Foster+Partners, čeka prenamenu zemljišta

07.05.2009. | WAN

U Barseloni je u toku poslednje odbrojavanje. Na kraju sezone istoimeni fudbalski tim došao je u priliku da se bori za titulu prvaka Evrope, a 98.000 posetilaca polufinala Lige šampiona došlo je na Kamp Nou uglavnom nesvesni da ovaj stadion broji svoje poslednje trenutke.

Kamp Nou (Novi stadion) otvoren je 24. septembra 1957. godine, i najveći je stadion u Evropi. Na 50. njegovu godišnjicu klub je pokrenuo međunarodni arhitektonski konkurs za rekonstrukciju. Prvashodni cilj bilo je kompletno osavremenjavanje postojećih, i dodavanje novih neophodnih prostora, kao i konstrukcija nadstrešnice kako bi preko 50% mesta bilo pod krovom.

Na konkursu je pobedilo rešenje biroa britanskog arhitekte Normana Fostera. Po ovom rešenju, pored ispunjenih uslova konkursa, Kamp Nou bi trebalo da, uz dodatnih 8.000 mesta, dostigne kapacitet od 100.000 posetilaca.

Fosterov projekat za revitalizaciju stadiona razrađuje se već dve godine, a rekonstrukcija je odložena za 18 meseci. Recesija nije razlog ovom odlaganju, već se radi o prenameni okolnog zemljišta kako su birou Foster+Partners objasnili investitori.

U projektu vrednom 250 miliona evra, ne samo da će se povećati broj mesta, već će kompletna zastarela infrastruktura stadiona biti zamenjena prema najsavremenijim standardima i potrebama. Ovo uključuje i pristupe za osobe sa invaliditetom, novi muzej, prostorije uprave, novinarske lože i komore za emitovanje TV prenosa, ambulante i sl.

Novi omotač stadiona biće načinjen od prozirnih panela koji će odavati utisak vodenog zida – njihovo njihanje dozvoljavaće provetravanje prostora iza fasade. Naravno, kao poslednji začin biće korišćeno osvetljenje integrisano u fasadu, najčešće naravno - u bojama kluba.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...