IZOLACIJA-468X60-BANNER

Energetska efikasnost - otvorene mogućnosti za pokretanje biznisa

30.04.2009. | Mladen Bogićević

Sledeći Bill Gates biće onaj ko nađe definiciju zelene industrije… Alistair Darling, bivši ministar trgovine i industrije Velike Britanije.

Disproporcija u razvijenosti zemalja sve ređe predstavlja nepremostivu prepreku za poslovanje. Napredak tehnologije na svim planovima omogućuje razvijanje novog biznisa i u onim zemljama gde još uvek nema formiranog tržišta za neki proizvod ili grupu proizvoda.

Tako se i na domaćem tržištu poslednjih godina razvijaju začeci novog polja poslovanja - energetska efikasnost.

Iako veliki broj proizvođača i distributera na domaćem građevinskom tržištu ističe prednosti svoje ponude upravo kroz priču o energetskoj efikasnosti, još uvek smo daleko od tačke gde možemo reći da imamo i ovo tržište. No, to je samo razlog više da pri razmatranjima novog biznisa razmislite upravo o ovoj sferi poslovanja.

Sa druge strane, ovo tržište je u EU i SAD veoma razvijeno, a globalna kriza samo ubrzava njegov rast jer se uštede traže svuda, a naročito na polju energije. Nakon više od decenije stalnog uspona tržišna trka je sve jača, a ponuda sve raznovrsnija i bazen je sve manji.

Ove okolnosti navode najinvetivnije da sačine ponudu proizvoda, softvera i sistema, uz obavezni know-how, upravo za nova tržišta, ne čekajući uspostavljanje lokalnih zakona i standarda. Ovaj model je uspešno primenjen tamo gde je energetska efikasnost i krenula, pa nema razloga da ne da podjednako dobre rezultate i kod nas.

U rečenici koja je citirana na početku teksta ima istine. Ne morate biti Bil Gejts (vlasnik Microsoft-a, najmoćnije IT kompanije), ali možete na vreme zauzeti komad ničije zemlje energetske efikasnosti kod nas. Svi pokazatelji kažu da neće još dugo biti slobodna.

Za početak dajemo vam jedan primer od kog možete početi razmišljanje o ulaganju i razvitku poslovanja u ovoj sferi privrede. Kompanija Enigin koja ima predstavništva za Evropu, SAD i Aziju, na svom sajtu daje besplatna detaljna objašnjenja za razvijanje biznisa ukoliko želite da budete distributer njihovih proizvoda bilo gde na svetu.

U osnovnu ponudu firme spada program EnergyMaps™ koji definišu kroz četiri osnovna elementa:

  • Eniscope™ (osnova EnergyMap sistema, foto desno) - uređaj za nadgledanje potrošnje energije, pomoću kog se lako prati i saznaje koji načini uštede daju najviše rezultata
  • E-centive™ - program pomoću koga se vrši obuka i prevazilazi inercija zaposlenih kod inicijativa za štednju energije u kompanijama
  • Tehnologija – kompanija neprestano razvija uređaje, softverska rešenja i kompletne programe
  • Garancije – s obzirom da kompanije gaje nepoverenje u efikasnost ovakvih ponuda, Enigin nudi garancije da njihov program zaista dovodi do realnih ušteda energije.

Enigin na svom sajtu nudi besplatne brošure (u PDF formatu) koje će vam pružiti korisne informacije za poslovanje, bez obzira da li ćete sarađivati sa njima ili tražiti druge mogućnosti. Tako su tu, pored brošura o proizvodu, i brošure koje daju savete za izbor poslovnih saradnika, pristup kupcima i sl.

Iskustvo onih koji su imali kontakata sa rešenjima kompanije Enigin možete pronaći ovde.


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;