INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni čipovi vas podsećaju da zatvorite prozore

16.01.2015. | Gizmag

Iako može biti zgodno imati senzore na vašim prozorima koji vas podsećaju ukoliko ih ostavite otvorene, polaganje elektrokablova do svih tih senzora (ili redovno menjanje baterija) može biti gnjavaža. Međutim, novi radio senzorski čip za monitoring prozora dobija svu potrebnu energiju iz sunca!

Maleni čip je razvijen u nemačkom Fraunhofer institutu za mikroelektronska kola i sisteme, i on je dizajniran tako da se montira na aluminijumski okvir prozora, između staklenih panela. Njegova gornja površina je pokrivena sa solarnom ćelijom, i on može da skladišti dovoljno energije tokom dana kako bi radio cele noći.

Korišćenjem integrisanog akcelerometra i magnometra, čip je u stanju da detektuje kada je prozor otvoren i za koliko. Ukoliko je prozor ostavljen otvoren „predugo“ (kao kada nema nikoga u kući tokom dana ili kada temperatura značajno opadne), on šalje radio signal baznoj stanici u domu. Ta stanica zauzvrat upozorava vlasnike.

Pored toga, ukoliko čip detektuje pokrete koji su jedinstveni za prisilno otvaranje zatvorenih prozora, on će signalizirati bazi da oglasi zvučni alarm. Čip će biti izložen tokom BAU sajma u Minhenu, od 19. do 24. januara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;