Američki institut arhitekata - AIA objavio je Top listu 10 najzelenijih projekata za 2009. godinu

27.04.2009. | Building Green

Američki institut arhitekata - AIA objavio je Top listu 10 najzelenijih projekata za 2009. godinu. Kompletni pregled svih 10 projekata možete pogledati na adresama www.aiatopten.org i www.buildinggreen.com.

Charles Hostler studentski centar u okviru Američkog univerziteta u Bejrutu – projektnim rešenjem smanjena je potrošnja energije za hlađenje postora, kao i potrošnja vode, čime je umanjen uticaj objekta na lokalnu infrastrukturu.

Škola Chartwell sa pogledom na zaliv Monterej, Kalifornija (foto gore), projektovao je biro EHDD Architecture. Ovaj projekat povezuje sisteme prirodne ventilacije, dnevnog osvetljenja, zonskog zagrevanja. Takođe, uključuje i primenu fotovoltažnih kolektora kako bi postigao net-zero energetsku potrošnju (koliko energije potroši toliko proizvede na godišnjem nivou – više o net-zero potrošnji pročitajte ovde).

Gish porodično stanovanje (foto desno) - pristupačni stanovi u San Hozeu, Kalifornija, delo biroa OJK Architects and Planners, sa većom gustinom naseljenosti, koriste pasivne principe grejanja i hlađenja, ali poseduju i fotovoltažne sisteme.

Sedište neprofitne organizacije Great River Energy, u Maple Grove- u, Minnesota. Projekat je izradio biro Perkins + Will, i izveden je tako da koristi samo obnovljive izvore energije sa lica mesta. Da bi ovo bilo moguće objekat je opremljen visokoefikasnim sistemima upravljanja i mehaničke kontrole, kao i brojnim aplikacijama za uštedu vode.

Zgrada svetskog sedišta Internacionalnog fonda za dobrobit životinja (International Fund for Animal Welfare) na rtu Kod, Masačusets (foto levo). Ova zgrada je delo biroa designLAB architects, i projektovana je u harmoniji sa istorijskim ali i ekološkim okruženjem na lokaciji.

Posebna karakteristika je korišćenje principa pasivnog dizajna u projektovanju ali i visokih tehnologija kako bi se smanjila potrošnja vode.

Sinagoga Jewish Reconstructionist Congregation u Evanston-u, Ilinois, delo je biroa Ross Barney Architects, i karakteriše je dizajn koji se pasivnim pristupom oslanja na upotrebu solarne energije, kao i upotreba brojnih korišćenih materijala i elemenata za izgradnju.

Portola Valley Town - grupa stambenih zgrada u dolini Portola, Kalifornija (foto desno), biroa Siegel & Strain Architects, odlikuje se malim uticajem na okolinu, doprinosom prirodnom okruženju i projektu prema pasivnim konceptima.

Zgrada botaničke bašte Shangri La, Orandž, Teksas, delo biroa Lake|Flato Architects, koja diskretno učestvuje u okruženju, a potrošnja energije prvenstveno je smanjena spoljašnjom cirkulacijom vazduha oko objekta.

Stambeno-poslovni projekat Synergy Dockside Green u Viktoriji, Britanska Kolumbija, delo biroa Busby, Perkins + Will, predviđena za visoku gustinu naseljenosti prečišćava otpadne vode na samoj lokaciji.

Poslovno-stambena zgrada Terry Thomas, delo Weber Thompson-a, postavljena u urbanom tkivu Sijetla, koristi dnevno osvetljenje tokom najvećeg dela dana kao i pasivne sisteme hlađenja prostora prirodnom ventilacijom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...