INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada nalik propeleru nad deltom Biserne reke

17.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Ukoliko masterplan firme PLP Architecture bude realizovan, novi metropolitski centar u Kini u oblasti delte Biserne reke (Pearl River Delta) dobiće jednu od najviših zgrada na svetu. Sa visinom od 595 metara „Nexus Building“ će se sastojati iz tri dela i predstavljati centralni deo šeme, koji će obuhvatiti i manju poslovnu kulu, umetički centar za performanse i centralni deo.

Među prethodnim inovativnim arhitektonskim projektima firme PLP su i visoko-održiva građevina „Edge“ u Amsterdamu i „Collective Stratford“ stambena zgrada u Londonu. Projekat „Pearl River Delta“ napreduje, međutim zahteva viziju za celokupnu okolinu u kojoj će se nalaziti. U firmi PLP su razvili projekat nakon što su pozvani da učestvuju na međunarodnom konkursu.

„Nexus Building“ je centralna tačka masterplana firme PLP. Iako vizuelno upečatljiva, u firmi PLP kažu da je ova građevina karakteristična i po tripartitnom sastavu što zapravo planiranu visinu zgrade čini još ostvarljivijom. Deljenjem građevine u tri dela kao što je zapravo i učinjeno, delovi će biti bolje opremljeni i moći će bolje da reaguju na vetar ali će i bolje da se „nose“ sa potrebama podizanja svoje ogromne mase.

Delovi se prebijaju na istom rastojanju osa i orijentisani su da odgovore na različite kontekste. Najniži 44-spratni deo gleda na obližnji park, 83-spratni srednji deo je pod uglom u odnosu na urbani deo lokaliteta i 124-spratni, najviši deo gleda na grad i planine u daljini. „Struktura nalik propeleru“ znači da će petina omotača građevine biti zaštićena ili u senci iza sunca kada je na zapadnoj strani, pomažući da se iskoristi što je moguće više solarna energija.

Iako prvenstveno za poslovne svrhe, u okviru zgrade „Nexus Building“ nalaziće se i osam spratova prodavnica a na poslednjih 14 spratova će biti hotel. Zbog svoje visine, građevina će imati specijalne liftove za prevoz (shuttle lifts) koji će raditi po principu frekventnog rasporeda a ne na zahtev tj. na poziv.

Manja kula „Lizhi Park Tower“ se ogleda u „Nexus Building“ sa dva međusobno povezana dela. Manji deo koji je pod uglom obezbeđuje bolji pogled na kulu iz obližnjeg parka, dok je viši deo postavljen tako da gleda ka sredini mesta.

Umetnički centar za performanse čini pozorište sa 1700 sedišta, muzička dvorana i višenamenski prostor za različite vrste dešavanja. Platforma za savremenu umetnost je tako nazvana zbog podignute i spljoštene topografije, gde će se voda prenositi i tako dati vizuelni dojam i na taj način konceptualno povezati izgrađena i prirodna sredina. Glavni most na visini od 7 metara iznad ulice uz niz pomoćnih mostova poznatih pod nazivom „Concourse“ će povezati tri dela zgrade.

Zbog sporazuma o poverljivosti podataka, firma PLP nije u mogućnosti da iznese detalje vezane za konkurs i stanje projekta Gizmag-u osim da kaže da je projekat tekući.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;