Leteće ulice i vrtovi u Singapuru

10.02.2016. | Dezeen

Kompanija Moshe Safdija je završila projekat u Singapuru pod nazivom „Sky Habitat“ - stambenu kulu sa terasama, povezanu sa tri staze koje se nalaze u vazduhu.

Dve stambene kule u komšiluku u Bishanu u Singapuru sadrže 509 stanova od kojih svaki ima svoju terasu sa pogledom na bazen i vrtove, sa otvorom u centru.

Safdie Architects je projektovala tri široka mosta uokvirena debelim belim rešetkama, da bi premostila prazninu između delova.

Ove uzdignute ulice karakteriše područje za planiranje i sedenje, i za cilj ima da obezbedi otvoreni prostor za stanovnike ovog objekta.

Najviši most sadrži takođe i bazen koji se okreće – trend koji je bio u mnogim predlozima prošle godine.

„Tri premošćavajuća nebeska vrta povezuju dve kule i stvaraju niz međusobno povezanih ulica, vrtova i terasa u vazduhu, koji formiraju područja za rekreaciju i okupljanja“, rekli su u saopštenju iz kompanije Safdie Architects.

„Kao rezultat toga ukupna građa je porozna i otvorena, dozvoljavajući povetarcu da prolazi kroz nju i duboko prodire u strukturu.“

Kompleks od 12.080 m² takođe sadrži i 50 metara dugačak bazen, uz koji su manji bazeni za opuštanje, deo za igranje dece, deo za roštiljanje, prostorije za karaoke i različita druga dešavanja i teretana.

Terase u obliku kutija vire pod uglom u odnosu jedna na drugu, i tako stvaraju formu koja daje svakom stanu pristup privatnom otvorenom prostoru sa pogledom na vrtove u prizemnom nivou.

Kompanija tvrdi da ova funkcija pruža „humaniji i delikatniji urbani sadržaj“ kada se misli na visokogradnju.

„Rušeći standarde izgradnje koji se odnose na tipično jednu stambenu kulu, rešenje bazirano na zajednici „Sky Habitat“ je trodimenzionalna kuća - matrica sa privatnim terasama, balkonima i zajedničkim vrtovima, koja pejzaž nosi u vazduhu i poroznost održava na horizontu“, izjavile su arhitekte.

„Snažno postavljena forma kompleksa podseća stanovnike na drevnu brdsku okolinu i obezbeđuje bujno vertikano zelenilo, više se orijentišući u odnosu na sunce, ka prirodnoj ventilaciji i prelepom pogledu, bez kompromitovanja planiranja ili strukturne efikasnosti.“

Ukopana garaža je skrivena ispod vrtova u prizemnom nivou, bazena i teniskih terena.

U ekskluzivnom filmu za Dezeen, Moshe Safdie je tvrdio da arhitekte često ne vide nebodere kao deo javnog prostora, već kao nezavisne objekte. Rekao je da to uzrokuje nepovezivanje u gradovima.

„Nismo razumeli taj problem, i nismo ni naučili kako to da učinimo“, Safdie je rekao za Dezeen.

„I nećemo ga rešiti toliko dugo sve dok su arhitekte fokusirane na ovu ideju gradnje zgrada, a ne na njeno povezivanje, jer povezivanje zapravo informiše okolinu o njenom dizajnu“, dodao je on.

Sedamdesetsedmogodišnji arhitekta se prvi put proslavio još u svojim 20-im godinama sa eksperimentalnom stambenom zgradom „Habitat 67“ u Montrealu. Betonski kompleks, kako Safdie opisuje je neboder-naselje, koji obuhvata 354 naslagane kutije koje čine 158 stanova sa odgovarajućim terasama.

Izraelski arhitekta – čije je sedište firme Safdie Architects u Bostonu, takođe ima i poslovnice u Jerusalimu i Torontu – nastavlja da razvija koncept urbanih vrtova na visinama.

Ideja se može videti na projektu „Marina Bay Sands“ u Singapuru – tri kule na čijem vrhu je veliki konzolni vrt za koji je arhitekta rekao da stvara „novu vrstu javnog delovanja“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...