INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Leteće ulice i vrtovi u Singapuru

10.02.2016. | Dezeen

Kompanija Moshe Safdija je završila projekat u Singapuru pod nazivom „Sky Habitat“ - stambenu kulu sa terasama, povezanu sa tri staze koje se nalaze u vazduhu.

Dve stambene kule u komšiluku u Bishanu u Singapuru sadrže 509 stanova od kojih svaki ima svoju terasu sa pogledom na bazen i vrtove, sa otvorom u centru.

Safdie Architects je projektovala tri široka mosta uokvirena debelim belim rešetkama, da bi premostila prazninu između delova.

Ove uzdignute ulice karakteriše područje za planiranje i sedenje, i za cilj ima da obezbedi otvoreni prostor za stanovnike ovog objekta.

Najviši most sadrži takođe i bazen koji se okreće – trend koji je bio u mnogim predlozima prošle godine.

„Tri premošćavajuća nebeska vrta povezuju dve kule i stvaraju niz međusobno povezanih ulica, vrtova i terasa u vazduhu, koji formiraju područja za rekreaciju i okupljanja“, rekli su u saopštenju iz kompanije Safdie Architects.

„Kao rezultat toga ukupna građa je porozna i otvorena, dozvoljavajući povetarcu da prolazi kroz nju i duboko prodire u strukturu.“

Kompleks od 12.080 m² takođe sadrži i 50 metara dugačak bazen, uz koji su manji bazeni za opuštanje, deo za igranje dece, deo za roštiljanje, prostorije za karaoke i različita druga dešavanja i teretana.

Terase u obliku kutija vire pod uglom u odnosu jedna na drugu, i tako stvaraju formu koja daje svakom stanu pristup privatnom otvorenom prostoru sa pogledom na vrtove u prizemnom nivou.

Kompanija tvrdi da ova funkcija pruža „humaniji i delikatniji urbani sadržaj“ kada se misli na visokogradnju.

„Rušeći standarde izgradnje koji se odnose na tipično jednu stambenu kulu, rešenje bazirano na zajednici „Sky Habitat“ je trodimenzionalna kuća - matrica sa privatnim terasama, balkonima i zajedničkim vrtovima, koja pejzaž nosi u vazduhu i poroznost održava na horizontu“, izjavile su arhitekte.

„Snažno postavljena forma kompleksa podseća stanovnike na drevnu brdsku okolinu i obezbeđuje bujno vertikano zelenilo, više se orijentišući u odnosu na sunce, ka prirodnoj ventilaciji i prelepom pogledu, bez kompromitovanja planiranja ili strukturne efikasnosti.“

Ukopana garaža je skrivena ispod vrtova u prizemnom nivou, bazena i teniskih terena.

U ekskluzivnom filmu za Dezeen, Moshe Safdie je tvrdio da arhitekte često ne vide nebodere kao deo javnog prostora, već kao nezavisne objekte. Rekao je da to uzrokuje nepovezivanje u gradovima.

„Nismo razumeli taj problem, i nismo ni naučili kako to da učinimo“, Safdie je rekao za Dezeen.

„I nećemo ga rešiti toliko dugo sve dok su arhitekte fokusirane na ovu ideju gradnje zgrada, a ne na njeno povezivanje, jer povezivanje zapravo informiše okolinu o njenom dizajnu“, dodao je on.

Sedamdesetsedmogodišnji arhitekta se prvi put proslavio još u svojim 20-im godinama sa eksperimentalnom stambenom zgradom „Habitat 67“ u Montrealu. Betonski kompleks, kako Safdie opisuje je neboder-naselje, koji obuhvata 354 naslagane kutije koje čine 158 stanova sa odgovarajućim terasama.

Izraelski arhitekta – čije je sedište firme Safdie Architects u Bostonu, takođe ima i poslovnice u Jerusalimu i Torontu – nastavlja da razvija koncept urbanih vrtova na visinama.

Ideja se može videti na projektu „Marina Bay Sands“ u Singapuru – tri kule na čijem vrhu je veliki konzolni vrt za koji je arhitekta rekao da stvara „novu vrstu javnog delovanja“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;