IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi vijadukt u Los Anđelesu

04.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Rušenje onog, za koji je rečeno da je jedan od najpoznatijih i legendarnih mostova počelo je ovog vikenda. „Sixth Street Viaduct“ u Los Anđelesu će biti zamenjen zbog problema u strukturi. Dizajn novog mosta, nazvan "Ribbon of Light," odaje počast originalu.

„The Sixth Street Viaduct“ je izgrađen 1932. godine. Sa gotovo 1.067 metara on povezuje „Arts District“ na zapadnoj strani reke sa „Boyle Heights“-om na istočnoj strani. Prema projektu „Sixth Street Viaduct Replacement Project“ („SSVRP“), struktura je počela da se pogoršava 20 godina nakon izgradnje, kao rezultat hemijske reakcije u cementu  poznate kao alkalno silikatna rekcija.

Različite metode restauracije su pokušavane tokom niza godina ali bezuspešno. Kao rezultat toga, nedostatak snage u strukturi mosta, zajedno sa visokom ugroženošću od rušenja i oštećenja u slučaju velikog zemljotresa, dovela je do odluke da se ponovo izgradi. Projekat u vrednosti od 499 miliona američkih dolara će biti zasigurno najveći projekat u oblasti mostogradnje u Los Anđelesu.

Godine 2012. je na međunarodnom konkursu izabran projekat za novi most. Nakon četiri meseca, izabran je projekat kompanije HNTB u saradnji sa kompanijom Michael Maltzan Architecture. Projekat sadrži deset parova belih betonskih lukova različitih visina pod spoljnim uglom od devet stepeni, gde „SSVRP“ daje prednost industriji. Dek mosta se drži između parova lukova i podržan je kablovima.

Novi „Sixth Street Viaduct“ će se moći pohvaliti širim trotoarima, namenskom biciklističkom stazom i pešačkom i biciklističkom rampom sa obe strane. Ispod mosta će biti veliki otvoreni prostor, koji će biti pretvoren u zelenu površinu za rekreaciju dok je predloženo da u blizini bude i nova železnička stanica.

Novi „Sixth Street Viaduct“ se očekuje da će biti završen do 2019. godine i da mu vek trajanja bude 100 godina.

Video ispod daje uvid u projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;