PRIJAVA-468X60-BANNER

Novi vijadukt u Los Anđelesu

04.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Rušenje onog, za koji je rečeno da je jedan od najpoznatijih i legendarnih mostova počelo je ovog vikenda. „Sixth Street Viaduct“ u Los Anđelesu će biti zamenjen zbog problema u strukturi. Dizajn novog mosta, nazvan "Ribbon of Light," odaje počast originalu.

„The Sixth Street Viaduct“ je izgrađen 1932. godine. Sa gotovo 1.067 metara on povezuje „Arts District“ na zapadnoj strani reke sa „Boyle Heights“-om na istočnoj strani. Prema projektu „Sixth Street Viaduct Replacement Project“ („SSVRP“), struktura je počela da se pogoršava 20 godina nakon izgradnje, kao rezultat hemijske reakcije u cementu  poznate kao alkalno silikatna rekcija.

Različite metode restauracije su pokušavane tokom niza godina ali bezuspešno. Kao rezultat toga, nedostatak snage u strukturi mosta, zajedno sa visokom ugroženošću od rušenja i oštećenja u slučaju velikog zemljotresa, dovela je do odluke da se ponovo izgradi. Projekat u vrednosti od 499 miliona američkih dolara će biti zasigurno najveći projekat u oblasti mostogradnje u Los Anđelesu.

Godine 2012. je na međunarodnom konkursu izabran projekat za novi most. Nakon četiri meseca, izabran je projekat kompanije HNTB u saradnji sa kompanijom Michael Maltzan Architecture. Projekat sadrži deset parova belih betonskih lukova različitih visina pod spoljnim uglom od devet stepeni, gde „SSVRP“ daje prednost industriji. Dek mosta se drži između parova lukova i podržan je kablovima.

Novi „Sixth Street Viaduct“ će se moći pohvaliti širim trotoarima, namenskom biciklističkom stazom i pešačkom i biciklističkom rampom sa obe strane. Ispod mosta će biti veliki otvoreni prostor, koji će biti pretvoren u zelenu površinu za rekreaciju dok je predloženo da u blizini bude i nova železnička stanica.

Novi „Sixth Street Viaduct“ se očekuje da će biti završen do 2019. godine i da mu vek trajanja bude 100 godina.

Video ispod daje uvid u projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;