INFONET-468X60-BANNER

Top 9 najviših nebodera planiranih za 2016. godinu

25.01.2016. | Dezeen

Evo prikaza 9 najviših nebodera čiji se završetak planira u narednih 12 meseci, uključujući i najvišu poslovnu kulu na svetu, zatim građevinu na čijem vrhu se nalazi ogroman dijamant kao i strukturu dizajniranu da liči na jedro broda.

1. „Ping An“ finansijski centar u Kini, projekat Kohn Pedersen Fox-a

Najviša zgrada čiji se završetak planira u 2016. godini je 599 metara visoka kula u Šendženu (Shenzhen) koju je projektovala američka firma Kohn Pedersen Fox (KPF). Kada bude završena, ona će postati najviša poslovna zgrada na svetu i ukrašće titulu jednoj kuli Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Takođe će postati i ćetvrta najviša zgrada na svetu.

Projekat je morao da bude privremeno stopiran u 2013. godini kada je otkriveno da je beton napravljen od neprerađenog morskog peska korišćen u izgradnji predstavljao opasnost za zgradu da se sruši.

Uz fasadu od četiri pervaza sa cik-cak ukrasom oblikovanih kamenih vertikala, nalaziće se više od 100 spratova sa kancelarijama i pet spratova sa prodavnicama.

2. „Goldin Finance 117“ u Kini, projekat P&T Group-e

Neboder visok 597 metara sa vrhom u obliku dijamanta će biti završen ove godine u  Tianjinu u Kini.

Projekat kineske firme P&T Group, „Goldin Finance 117“ je prvobitno planiran da bude u obliku peraja ali je kasnije zamenjen sa poligonalnim raznolikim staklom. U okviru kule će se nalaziti i kancelarije i hotel.

3. „Lotte World Tower“ u Koreji, projekat Kohn Pedersen Fox-a

„Lotte World Tower“ u blizini Seula teži da postane najviša građevina na Korejskom poluostrvu, prevazilazeći trenutno najvišu „Northeast Asia Trade Tower“ kulu trgovinskog centra na severoistoku Azije u Inčonu (Incheon) za više od 200 metara.

Takođe projektovan od strane KPF, u okviru ovog 555 metara visokog nebodera će se nalaziti prodavnice, kancelarije i hotel sa 7 zvezdica sa konusnim oblicima kao odrazom korejske umetnosti. Iako je bio na „meti“ 2014. godine kada su otkriveni „ponori“ u njegovoj osnovi, i dalje je plan da se završi do oktobra 2016. godine.

4. „CTF“ finansijski centar u Kini, projekat Kohn Pedersen Fox-a

Četvrta najviša zgrada koja je planirana za 2016. godinu je „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (Guangzhou) u Kini, ovo je KPF-ov treći projekat na ovoj listi. Sa visinom od 530 metara, predstavlja drugu kulu od dve izgrađene na lokaciji sa pogledom na Bisernu reku (Pearl River).

Neboder od 111 spratova će obuhvatiti kancelarije, centar za konferencije, hotel, tržni centar i prostor sa pogledom na okolinu.

5. „Wuhan Center Tower“ u Kini, projekat ECADI

Dva usklađena spoljna zida od zakrivljenog stakla uokviruju „Wuhan Center Tower“, projekat East China Architectural Design i Research Institute (ECADI) u jugozapadnom delu poslovnog distrikta kineskog grada Vuhana (Wuhan).

Prema rečima firme koja je projektovala ovu građevinu, zakrivljeni spoljašnji zidovi imaju za cilj da zgrada podseća na jedra broda.  U okviru ove 438 metara visoke zgrade biće biti stanovi, kancelarije i hotel.

6.„Marina 101“ u UAE, projekat National Engineering Bureau

Nakon što nije ispunila ciljani datum otvaranja u 2015. godini, njen završetak očekuje se u 2016. godini.

Još uvek stoji da će biti druga najviša zgrada u UAE sa svojom visinom od 426,5 metara koju bi nadmašivala samo Burj Khalifa. U donjem delu 101-spratnice nalaziće se prvi Hard Rock hotel na Bliskom Istoku, dok će na višim nivoima biti stanovi i restoran sa panoramskim pogledom na grad.

7.„Eton Place Dalian Tower 1“ u Kini, projekat NBBJ

Dalijan, grad koji se brzo razvija, već ima 11 nebodera sa preko 200 metara visine, pa čak i viših koji su u izgradnji. Najviši će biti „Eton Place Dalian Tower 1“ čiji završetak je planiran u 2016. godini, a čiji radovi kasne četiri godine.

Projektovale su ga arhitekte iz firme NBBJ i ovaj neboder visok 381 metar je najviši od pet kula u okviru mešovitog „Eton Place Dalian“ kompleksa, gde će se nalaziti sedišta kompanija, dva hotela i „uzdignuti“ vidikovac.

8. „Vostok Tower“ u Rusiji, projekat NPS Tchoban Voss i Schweger Associated Architects

„Vostok Tower“ visok 373 metara je još jedna građevina koja je premašila rokove jer je cilj završetka bio u 2015. godini. Projektovana da uzme krunu najvišoj zgradi u Evropi, u blizini  „Mercury City tower“-a, zgrada pripada kompleksu „Moscow's Federation Tower“-a (poslovni kompleks nebodera u Moskvi).

Projektovan je u saradnji Peter Schweger-a iz Schweger Associated Architects i Sergei Tchoban-a iz NPS Tchoban Voss-a, a nalazi se u Moskvi, u okviru nove poslovne četvrti koja se gradi u ovoj prestolnici.

9. „Dalian International“ trgovinski centar u Kini, projekat Dalian Architectural Design & Research Institute

Trgovinski centar „Dalian International“sa svojih 370 metara visine je jedan od mnogih nebodera u Dalijanu čiji se radovi privode kraju.

U okviru zgrade sa staklom pravolinijskog oblika sa nagnutim uglovima, nalaziće se stanovi i poslovni prostor. Projektovala ga je lokalna firma Dalian Architectural Design & Research Institute, koja je takođe u partnerstvu sa Coop Himmelblau na projektu „Dalian International Conference Center“.

Izvor informacija je Council on Tall Buildings i Urban Habitats, vodeći autoriteti kada je u pitanju izgradnja nebodera.

Ova priča je izmenjena kako se ne bi govorilo o neboderima koji su već završeni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;