Solarna kuća koja skladišti energiju u vodonik

24.12.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Iako se solarni paneli koriste za napajanje kuće čistom energijom, potražnja za energijom varira tokom dana i često se proizvodi i više nego što je potrebno. Novi projekat Chiang Mai na Tajlandu navodno rešava ovaj problem.On pretvara višak energije u vodonik i čuva ga za kasnije korišćenje.

Postoje četiri porodične kući u okviru projekta „Phi Suea House“ kao i nekoliko drugih namenski izgrađenih objekata. Prema projektu projektanta iz CNX Construction kompanije ove kuće će biti prve u svetu koje rade na solarnu energiju po principu skladištenja vodonika.

Da bi se ovo postiglo, fotonaponski paneli od 114 kW će morati da stvaraju oko 441 kWh električne energije dnevno, gde će se delimični višak skladištiti i čuvati u dva akumulatora od 2000 Ah. Elektrolizatori će tada taj višak energije pretvoriti u vodonik stavljajući električnu struju u vodu. Vodonik će se tada skladištiti sve dok bude bilo potrebno, uglavnom noću, nakon čega će se vratiti nazad u električnu energiju putem gorivne ćelije.

CNX kaže da je ovakav sistem najefikasniji i ekološki najprihvatljiviji način da se sačuva proizvedena energija. Pored toga proces je potpuno „čist“, jer su kiseonik i voda jedini nus produkti.

Kada se bude u potpunosti pokrenuo, sistem će navodno biti u stanju da proizvede vodonik pri maksimalnoj brzini od 2.000l po satu i biće u stanju da sačuva do 90.000l. Dnevna potražnja za električnom energijom će biti 200 kW po času i gorivne ćelije će biti sposobne da proizvedu 120kW po času u punom skladištu, lako pokrivajući oko 80kW po času koji će biti potrebni tokom noći.

Za osiguranje maksimalne efikasnosti kuća biće instalirani solarni paneli za toplu vodu što znači da neće biti potrebna struja za grejanje vode. Pored toga kuća će imati duple prozore, debele zidove, prirodnu ventilaciju, efikasne navijače za smanjenje upotrebe klima uređaja, plus velike prozore i štedljive LED lampe da bi se smanjila potrošnja energije za osvetljenje.

Projekat je u fazi testiranja sa smanjivanjem opterećenja od marta. CNX je izjavio da će projekat biti operativan do kraja januara sledeće godine.

U videu ispod se može pogledati energetski sistem za projekat „Phi Suea House“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...