INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zgrada obložena bambusom

07.10.2015. | Eric Oh | ArchDaily

Vijetnamski arhitektonski studio „Vo Trong Nghia Architects“, poznat po svojim radovima širom Vijetnama, je nedavno prikazao svoj najnoviji projekat – kompleks zgrada sastavljen od tri tornja prekrivenih bambusom.

Projekat „Diamond Lotus“, kako su ga nazvali, nalaziće se u gradu Ho Ši Minu i biće udaljen svega 3,5km od centra grada. Imaće dovoljno stambenih jedinica za čak 720 porodica, sa ukupnom kvadraturom od 67,240m² za sve tri zgrade.

Kako bi se stvorio veliki zeleni prostor (inače retko dostupan u ovom gradu) tri zgrade će biti povezane krovom – karakteristika koja je po „pravilima“ vijetnamskog Feng šuija. Fasade tornjeva biće opasane žardinjerama, u nameri da ublaže tropsko Sunce i smanje količinu toplote koja dopire.

Odabran zbog svoje fleksibilne forme, posebno u slučaju oluja, bambus će biti posađen u žardinjerama, u svakoj od ove tri zgrade, od kojih će svaka imati 22 sprata.

Za razliku od većine projekata u Ho Ši Minu, koji u svom planu i realizaciji ne uzimaju u obzir zelenilo, ili smanjuju već postojeći zeleni prostor, „Diamond Lotus“ ne samo da stvara komfor svojim budućim korisnicima već doprinosi i celokupnom izgledu pejzaža ovog grada.

Ovaj projekat će biti prvi zeleni spomenik Ho Ši Mina, posvećen prosvećivanju njegovih žitelja po pitanju održive životne sredine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;