INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Silikonskoj dolini se gradi najveći zeleni krov na svetu

07.09.2015. | Lucy Wang | Inhabitat

Arhitekta Rafael Vinjoli i arhitektonski studio Olin Landscape Architects su nedavno otkrili javnosti svoj projekat budućeg najvećeg svetskog zelenog krova. Projektom je predviđena izgradnja parka u Kaliforniji (SAD) veličine oko 12 hektara koji će biti smešten između zgrade sedišta „Apple Infinite Loop“ i kampusa u obliku svemirskog broda, takođe kompanije Apple.

Ogroman zeleni krov deo je plana za renoviranje tržnog centra „Vallco“, kompanije Sand Hill Property Company, a čiji naziv je sada preimenovan u „Hills at Valco“. Ovaj ambiciozni projekat transformisaće propali tržni centar u jedan održiv i prohodan objekat mešovite namene, a biće realizovan prateći standarde koji zadovoljavaju dobijanje LEED Platinum sertifikata.

Zeleni krov od preko 12 hektara i vrednosti od 3 miliona dolara će bez sumnje biti dragulj celokupnog plana renoviranja tržnog centra, jer ipak, ovaj inženjerski podvig je „bar dvostruko veći od bilo čega sličnog ikada pokušanog“.

Park u okviru ovog projekta uključivaće preko 6km staza za šetnju i trčanje uz brojne brežuljke, voćnjake, vinograde, livade, organske bašte, dečija igrališta i utočište za floru i faunu. Kako bi dobio LEED Platinum sertifikat, zeleni krov biće održiv tako što će se saditi biljke koje rastu na domaćem tlu, biljke otporne na sušu i klimatske promene; zatim će se smanjiti potrebe zgrade za električnom energijom koristeći prirodnu ventilaciju i izolaciju; radiće se na poboljšanju kvaliteta vazduha te suzbijanju efekta toplotnog ostrva. Dodatno, reciklirana voda i kišnica biće iskorišćeni za navodnjavanje parka.

Na nivou ulice, ovaj objekat mešovite namene krasiće između ostalog i odlična mreža pešačko-biciklističkih staza usidrenih između dva gradska trga. Parking za automobile bi prvenstveno bio u podzemlju dok bi tranzitni deo bio smešten u samom tržnom centru. Mreža ulica obuhvatala bi 15 blokova zgrada i tu bi se nalazile brojne prodavnice, kancelarije i određeni broj stanova. Stanovi koji bi se tu prodavali uključivali bi 680 stanova po ceni trenutne tržišne stope, zatim 80 stanova sa pristupačnim cenama i 40 stanova za starije ljude.

Pored pomenutog, projektom je predviđena i izgradnja velikog broja restorana i mesta za zabavu kao što su bioskop AMC, klizalište, kuglana i fitnes klub. Gradski trg bi, kada je zabava u pitanju, mogao služiti za prikazivanje večernjih projekcija filmova, dok bi preko dana mogao ugošćavati organske farmere.

„Kada budemo završili, na svetu neće biti ničega sličnog tome“, izjavio je za „Mercury News“ Rid Moulds, direktor kompanije Sand Hill Property Company. „Mi verujemo da će društveni fokus od ovog mesta napraviti fantastično mesto za život, rad, igru, uživanje, učenje i rekreaciju“.

Projekat „Hills at Valco“ predstavlja rezultat dugog procesa društvenog angažmana u rešavanju pitanja koja se tiču potreba i problema stanovnika. Kompanija Sand Hill Property Company saopštila je da će lokalnim školama pomoći sa 40 miliona dolara vrednom donacijom i da će, ako grad bude odobrio projekat, uložiti preko 20 miliona u izgradnju nove osnovne škole za 700 učenika.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;