„Nebeski bazen“ povezuje dve zgrade i pruža pogled na ulicu ispod

25.08.2015. | Stu Robarts | Gizmag

U Londonu je ovih dana predstavljen novi projekat – „Nebeski bazen“, bazen dužine 35 metara koji je „razapet“ između dve zgrade, čije dno je od stakla i pruža pogled na ulicu ispod. Stanari ovih zgrada će tako, koristeći „nebeski bazen“ moći slobodnim stilom da doplivaju do svojih komšija. Izgradnja ovakvog bazena, za koju se tvrdi da je prva te vrste na svetu, biće realizovana od strane kompanije Ballymore Group u sklopu novog elitnog stambenog kompleksa „Embassy Gardens“ u Londonu, Velika Britanija.

 „Embassy Gardens“ kompleks nalaziće se blizu nove ambasade SAD u području Londona pod nazivom „Devet brestova“, gde se trenutno odvija i javno nadmetanje za izgradnju novog mosta preko reke Temze. Predsednik i izvršni direktor kompanije Ballymore Group, Šon Malrajan izjavio je da ovaj bazen svakako širi mogućnosti kada je dizajn u pitanju.

„Moja vizija 'Nebeskog bazena' proizašla je iz želje za pomeranjem granica u izgradnji i inženjeringu, želeo sam da uradim nešto što nikada pre nije urađeno“, kaže Malrajan. „Transparetna struktura bazena je rezultat značajnog napretka tehnologije u poslednjih deset godina.“

Zaista, staklo debljine 20cm je sve što bazen ima. Biće dug 25m, širok 5m i dubok 3m, a povezivaće dve zgrade na desetom spratu, pri čemu će nivo vode u bazenu biti 1,2m a sam bazen neće imati nikakav dodatni, sigurnosni okvir.

Pored bazena, na vrhu obe zgrade biće izgrađena i „nebeska paluba“ sa različitim sadržajima poput spa centra i kafića, a nudiće i interesantan pogled na obližnje delove grada u kojima su smešteni Londonsko oko i Domovi Parlamenta.

U Balimoru kažu da je ceo projekat „Embassy Gardens“ inspirisan „Meatpacking“ okrugom grada Njujorka, SAD, kojeg karakterišu zidovi od cigala i prozori od poda do plafona. Budući elitni kompleks u Londonu biće mešovite namene. Imaće stambeni deo koji će činiti skoro 2,000 domova, zatim hotel od 100 soba, poslovni prostor, prostor za zabavu, prodavnice i drugo. U planu su takođe i uređeni vrtovi, staze pored reke koje će povezivati „Embassy Gardens“ i park „Battersea“.

Zgrade koje će „Nebeski bazen“ povezivati su deo druge faze izgradnje kompleksa i očekuje se da budu završene u septembru.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...