Nova Kalifornijska akademija za nauku - stari kalifornijski pejzaž

26.04.2009. | Guardian

Kalifornijska akademija za nauku 2008. godine dobila je novi dom. U Golden Gate parku u San Francisku, postavljeni su muzej i istraživački centar sa planetarijumom, delić kišnih šuma i skoro 40.000 vrsta živog sveta, okruženi i neraskidivo povezani sa okruženjem.

Akademija je nastala 1853. godine kao naučno udruženje i još uvek poseduje veliko nasleđe prvobitnih istraživanja, a zahvaljujući brojnim izložbama i muzejskoj kolekciji postala je mesto od velikog značaja za kulturnu i naučnu baštinu Kalifornije i SAD tokom XX veka. Septembra 2008. godine sagrađene su nove glavne zgrade koje je projektovao poznati italijanski arhitekta Renzo Piano:

- Ovo je veoma složen objekat, ali želeli smo da postignemo osećaj prirodnog okruženja i spontanosti, uz postizanje pune funkcionalnosti. Ovde imate naučnike koji su zauzeti veoma dugim istraživanjima, ali imate i posetioce koje zanima ono što se zbiva na Akademiji, i koji su tu u intervalu od samo nekoliko sati. Međutim, ova karakteristika je bila odličan početak za razvijanje projekta - kaže Piano o svom projektu.

Čini se možda čudno, ali smo na vrhu objekta rekonstruisali originalni obrazac terena karakterističan za ovaj deo Kalifornije. Može se reći da je objekat načinjen od senki. Biti u njemu je kao da ste u senci drveća - prokomentarisao je arhitekta za londonski Guardian.

Na otvaranju, Amerikanac indijanskog porekla čiji je čukun-čukun deda nekada posedovao ovo zemljište, zapalio je lulu i ispustio dim u znak blagosiljanja krova: - Srećan sam što je duh mesta ponovo rođen – rekao je on.

Mogli smo razmisliti o drugačijem, klasičnijem krovu, bez biljaka i ptica, ali zeleni krov je suština novog duha zgrada za XXI vek. Učimo da razvijamo estetiku, paralelno sa tehnologijama, koja će takođe štedeti energiju i iskazivati pažnju za krhki biodiverzitet i potrebu da se staramo o prirodi. Da bismo živeli pod zelenim krovom ne moramo gaziti po blatu. Možemo postići jedinstvo novih tehnologija i prirode, i pronaći pravu ravnotežu – zaključio je Renzo Piano.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...