Staklenik botaničke bašte u Švajcarskoj je parametarski projektovana veštačka šuma

13.07.2015. | Inhabitat

Ovaj paviljon u Grueningen botaničkoj bašti u Švajcarskoj je parametarski projektovan tako da se odnosi na svoj kontekst i okolni pejzaž. Arhitektonski biro idA Buerher Wuest Architekten iz Ciriha je projektovao ovu strukturu površine 180 metara kvadratnih korišćenjem Voronoi tesalacije koja oponaša konfiguraciju prave šume.

Parametarski projektovan paviljon je organizovan slično prirodnoj deobi ćelija. Korišćenjem Voronoi dijagrama, koji ilustruje organizaciju i prostornost kristala i rast ćelija, arhitekte su odredile ukupnu geometriju membrane prema položaju četiri noseća „stabla“.

Ta četiri stabla nose glavni teret cele strukture, dok oko pet metara dugačke grane pružaju podršku plafonu od stakla. Drugi sloj stakla zatvara staklenik i omogućava prodor optimalne količine sunčeve svetlosti u enterijer.

Sa svojom tankom čeličnom konstrukcijom i konfiguracijom koja naliči šumi, paviljon postaje intgerisan sa svojim okruženjem kao prirodni produžetak prelepog švajcarskog pejzaža.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...
Svetlana 03.04.2019.
Moze li neko da objasni gospodi iz Ministar...