INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ova neobična španska eko-kuća je sakrivena ispod brda

01.07.2015. | Inhabitat

„Živa baštenska kuća“ je zasvođena kuća sa zelenim krovom koja je izgrađena korišćenjem tradicionalnih građevinskih tehnika u Saragosi u Španiji, i ona je sakrivena ispod malenog brda.

Španski arhitekti Alberto Monreal i Elisa Duran iz biroa Arquitecturas Naturales S.C. su stvorili ovaj prelepi dom s fokusom na održivi način gradnje i korišćenje građevinskog materijala lokalnog porekla. Njihov trud je rezultirao sa skoro nula-energetskom zgradom koja zarobljava sunčevu svetlost, poseduje prirodnu ventilaciju i ima sistem za sakupljanje kišnice.

Održivi mehanizmi prisutni u kući su svi smešteni ispod jednog talasastog zelenog krova koji utapa boravište sa okružujućim pejzažem i čini ga skoro nevidljivim iz nekih uglova. Arhitekte su koristili lomljeni kamen za izgradnju zidova i druge vrste prirodnih materijala.

Dok je ulaz pokriven sa kosim krovom, većina enterijera je pokrivena sa zelenim krovom i vegetacijom. Unutar kuće svodovi, drveni elementi i zitovi od neotesanog kamena podsećaju na tradicionalnu arhitekturu i građevinske metode regiona i stvaraju mediteranski ugođaj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;